Uitkomst onderzoek in Drenthe: Stijgende vraag naar Wmo-vervoer in 2030

07-05-2021

Een onderzoek op basis van de data uit het dashboard Publiek Vervoer Groningen Drenthe laat een toename zien van de vraag naar Wmo-vervoer in 2030 ondanks de krimp in de regio. Door het koppelen van bevolkingsprognoses voor 2030 is er een inschatting gemaakt voor genoemde twee provincies.

De verwachting is dat in alle gemeenten in Groningen en Drenthe de vraag naar het Wmo-vervoer toe zal nemen in 2030, ondanks de krimp in de regio. Per gemeente verschilt de toename wel. Ook moeten gemeenten rekening houden met een flinke toename in de omvang van de groep 80-jarigen, wat waarschijnlijk ook een groei in de vervoersvraag betekent.
 
Met name ouderen in de leeftijdsgroep ‘80-jarigen’ maken het meest gebruik van Wmovervoer. De gemiddelde ritlengte is 8 kilometer. Een nadere analyse per gemeente is nodig gezien de verschillen in de bevolkingsopbouw enhet indicatiebeleid. Mogelijk geldt deze ontwikkeling ook voor andere delen van Nederland. Het is ook opvallend dat ondanks de krimp van de bevolking in grote delen van het gebied de vergrijzing zo’n groot effect heeft dat het uiteindelijke gebruik van Wmo-vervoer toeneemt.

Lees het volledige artikel op hetstreekblad.nl
 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven