BORius informatiestandaarden voor het Assetmanagement

Door: Harro Verhoeven (CROW) en Eric Oosterom (Stichting RIONED)

Intro

CROW en Stichting RIONED ontwikkelen informatiestandaarden voor de Beheerders van Assets in de Openbare Ruimte, respectievelijk, de wereld van Stedelijk Water. Zij zijn het BORius initiatief gestart vanwege de groeiende behoefte aan een completere set informatiestandaarden voor het Assetmanagement. In de BORius-visie is deze behoefte in beeld gebracht. In deze sessie vertelden Eric Oosterom van Stichting RIONED en Harro Verhoeven van CROW over de visie en waar we nu staan.
 

Terugblik van de sessie

Om de maatschappelijke opgaven voor de duurzame verbouwing van Nederland te kunnen realiseren, is een gemeenschappelijke informatiebasis nodig: één digitale waarheid over alle objecten in de buitenruimte in hun onderlinge samenhang. Daar komt bij dat betrokken partijen in staat moeten zijn om datagedreven te werken. Zo kunnen opdrachtgevers effectief en efficiënt samenwerken met ontwerpers, aannemers en andere betrokkenen.

Download de presentatie
 

Wat is BORius?
Dit vraagt om een digitale transitie in de sector, waarbij partijen zich conformeren aan breed gedragen standaarden en eenduidige werkafspraken. Met dit doel in gedachten zijn vorig jaar een aantal enthousiaste assetmanagement organisaties, CROW en Stichting RIONED een initiatief onder de naam BORius gestart. De informatiestandaarden IMBOR en GWSW van CROW en Stichting RIONED zijn belangrijk voor deze digitale transitie. Maar om alle objectgegevens in het gehele bouwproces van ontwerp tot beheer efficiënt te kunnen delen, is nog veel meer nodig. CROW en Stichting RIONED hebben samen met een groot aantal partijen uit de sector een toekomstvisie ontwikkeld onder de naam BORius en een meerjarig programma uitgewerkt om deze digitale transitie vorm te geven.

Waar staan we nu?
CROW en Stichting RIONED staan te popelen om hun rol op te pakken als makers en beheerders van (data)standaarden die de vakwereld helpen hun werk beter te doen. Zeker nu we voor grote maatschappelijke opgaven staan en we weten dat goede informatie cruciaal is om die te realiseren. Oosterom en Verhoeven  sloten de sessie af met een oproep aan de voorlopers van BOR-datastandaarden om bij te dragen met use cases, meedenken en startfinanciering. 

Een mooie stap naar aanleiding van deze sessie is de totstandkoming van een samenwerking met een softwarepartij die voor een gemeente al in de praktijk een procesmodellering voor het iAMPro Assetmanagement model heeft gemaakt. Met die als basis kan in het BORius-programma een landelijke standaard uitgewerkt worden. Daarmee kunnen we echt data delen door alle assetmanagement-fasen heen. Stap voor stap komen we samen verder.
 

Meer weten?

Ben jij geïnteresseerd om mee te doen aan dit initiatief of wil je meer weten over de visie op datagedreven werken? Neem dan gerust contact op met:


Meer leesvoer vind je op de BORius-overzichtspagina.

InfraTech 2023
Submenu openen

BORius informatiestandaarden voor het Assetmanagement

Scroll naar boven