Aanvoer provinciale data voor Linked Data Platform komt op gang

01-10-2018

Het Linked Data Platform (LDP) van CROW kent drie niveaus. Op het ‘laagste’ niveau bevinden zich de documenten en eisen van de afzonderlijke deelnemers. Het tweede niveau biedt documenten en eisen waarover een groep gebruikers onderling overeenstemming heeft bereikt; zo bevordert het Provinciaal Contractenbuffet (PCB) de opname van collectieve eisen voor de Nederlandse provincies. Als het mogelijk is collectieve eisensets van diverse deelnemersgroepen, na onderlinge afstemming, van toepassing te verklaren voor de hele sector, dan promoveert CROW deze eisensets naar het hoogste niveau, namelijk dat van de gevalideerde eisen.

Op het individuele niveau kunnen organisaties hun eigen data kwijt. Deze kunnen afkomstig zijn uit allerlei bronnen. De data moeten wel volgens het CROW-datamodel zijn opgebouwd als ‘linked data’. Eenmaal opgenomen in het LDP, zijn deze data voor de organisatie altijd beschikbaar op een centrale en vertrouwde plek. De data zijn bovendien op allerlei manieren te ontsluiten.
 
Op het tweede niveau van het LDP kunnen collectieven hun data kwijt. Binnen het PCB bijvoorbeeld werken provincies, ingenieursbureaus en CROW gezamenlijk aan collectieve linked data. In eerste instantie gaat het om data die gebruikt worden voor het opbouwen van een vraagspecificatie, maar daar zal het niet bij blijven. Op dit moment ontwikkelen alleen de provincies data voor de collectieve ‘bak’ van het LDP, maar naar verwachting zullen binnen afzienbare tijd ook waterschappen en (groepen van) gemeenten beginnen met het ontwikkelen van linked data voor het LDP.
 
Als blijkt dat bepaalde data geschikt zijn voor algemeen gebruik, kan CROW voorstellen deze data te promoveren naar het derde niveau. Als dat gebeurt, zal CROW deze gevalideerde data controleren, waar nodig verrijken en beheren.
 
Op het individuele niveau heeft de Provincie Utrecht als eerste data ondergebracht in het LDP. De provincies die deelnemen aan het PCB zijn hard aan het werk om data in te brengen op het collectieve niveau. Op het gevalideerde niveau biedt CROW nog voor eind van dit jaar de CROW-basisspecificaties aan. Dit zijn eisen, of beter gezegd, specificaties, die ontvlochten zijn vanuit de RAW-systematiek. Deze specificaties zijn goed te gebruiken in contracten, maar ook in allerlei andere plannen die samenhangen met aanbesteden en contracteren.
 
Toen de Provincie Utrecht haar data had ondergebracht in het LDP, werd het tijd om deze exercitie opnieuw uit te voeren met een volgende provincie. Zuid-Holland had hier oren naar, omdat deze provincie al een eind op weg is met het ‘dataficeren’ van haar kennis en informatie. Het plan is om voor het einde van het jaar de eerste set individuele eisen van de Provincie Zuid-Holland in het LDP beschikbaar te hebben.
Meer informatie over LDP

Nieuwsbrief

Voortaan geen nieuws over PCB meer missen? Schrijf je in voor de maandelijkse PCB-nieuwsbrief.

 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven