Eerste set uniforme eisen voor wegvakken binnenkort beschikbaar

03-09-2018

“Na een periode waarin beleidsmatige en organisatorische aspecten van het Provinciaal Contractenbuffet (PCB) op de voorgrond hebben gestaan, is voor 2018 het accent op de techniek gelegd”, vertelt Koen Bekking. Hij maakt sinds enkele maanden namens CROW deel uit van het PCB-projectteam Wegen. “Dat betekent meer concreet dat we ons dit jaar richten op het ontwikkelen van een systematiek voor het opstellen van eisensets en op het daadwerkelijk invullen van die systematiek met eisen. Om het enigszins overzichtelijk te houden, zijn we aan de slag gegaan met een beperkt aantal onderwerpen, waaronder wegen.”

In het Projectteam Wegen zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Overijssel vertegenwoordigd, en daarnaast de adviesbureaus Royal HaskoningDHV en Antea Group. “We hebben de deelnemende provincies gevraagd zo veel mogelijk bestaande eisen aan wegvakken, in welke vorm dan ook, aan te leveren als basismateriaal. Het gaat daarbij om alle typen wegen die door provincies worden beheerd, inclusief fietspaden. Het resultaat was buitengewoon divers, zowel in omvang, vorm, systematiek, mate van specificatie en diepgang. Maar uiteindelijk hebben we ruim 5000 eisen opgehaald.”
 
CROW heeft het onsamenhangende geheel op hoofdlijnen geordend en de diverse rode draden aangegeven. Dankzij dit voorwerk is het projectteam erin geslaagd om in vier bijeenkomsten het aantal eisen terug te brengen naar een kleine 300. “Daarmee is beslist niet alles afgedekt, maar deze eerste set uniforme eisen moet wel een goede basis vormen bij het opstellen van contracten voor wegvakken. Daarnaast zullen nog projectspecifieke eisen nodig zijn. Verder is veel ervaring opgedaan met het proces. De leer- en verbeterpunten op dat gebied leggen we vast, zodat volgende projectteams er hun voordeel mee kunnen doen.”
 
Het is een bewuste keus geweest om in beperkte tijd een eerste resultaat neer te zetten. Koen Bekking kijkt ernaar als gezamenlijk leertraject. Hij realiseert zich dat er nog een lange weg te gaan is, maar is positief gestemd. “In de projectgroep is de bereidheid om er samen uit te komen bijzonder groot. Voorzitter Karel Klaasse speelt hierbij een belangrijke rol. Deze eerste set uniforme eisen zal binnenkort worden opgenomen in de databank van het PCB, het Linked Data Platform. Vervolgens zal blijken hoe de diverse gebruikers er tegenaan kijken. Er zullen zeker nog verbeteringen en aanvullingen nodig zijn, maar het belangrijkste is dat het ‘concept’ PCB binnenkort een eerste wapenfeit kan tonen.”

Nieuwsbrief

Voortaan geen nieuws over PCB meer missen? Schrijf je in voor de maandelijkse PCB-nieuwsbrief.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven