Duurzaamheid en eisensets: een Eisensetje Met?

11-11-2020

Het PCB bevat inmiddels een respectabel aantal technische eisensets. Specificaties die het makkelijk maken om bijvoorbeeld wegen, een kunstwerk of VRI’s in een UAV-contract te verwerken. Deze specificaties zijn vastgesteld door een projectgroep van materiedeskundigen van een aantal provincies en adviesbureaus. Wie deze eisensets toepast, weet dat de eisen technisch doorwrocht zijn. Maar hoe zit het met duurzaamheid?

Het blijkt dat de manier waarop gebruikers van het PCB met duurzaamheid omgaan onderling nog veel verschilt. Om die reden worden duurzame aspecten (nog) niet vanzelf meegenomen bij het vaststellen van de eisensets. Elke gebruiker kan er vervolgens zijn eigen  duurzame ‘sausje’ aan toevoegen. Het voordeel daarvan is dat er voldoende ruimte is voor de eigen smaak. En daarvoor zijn veel tools beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de MKI met behulp van Dubocalc, of aan het instrumentarium uit het programma AsfaltImpuls van CROW.

We spraken hier recentelijk over met 2 duurzaamheidsspecialisten van 2 provincies. Uit dat gesprek kwam naar voren dat er op het gebied van duurzaamheid een hoop te winnen is als we op dat vlak onze kennis bundelen. Wat als voor 80% van de gevallen ‘mayo’ het voorkeursausje is? Zouden we die dan ook niet moeten verwerken in de eisensets? En weten we dat van elkaar? En zo niet: hoe komen we daar achter? Een hoop vragen nog. Vragen die we gaan meenemen bij de periodieke actualisering van de huidige eisensets. Daar moet duurzaamheid op zijn minst als aandachtspunt in meegenomen worden.

Heb jij daar ideeën over? Of wil je kwijt wat jouw voorkeur duurzaamheidsaus is? Laat het ons weten via joost.fijneman@crow.nl.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven