Leren van andere opdrachtgevers: van Provinciaal naar Professioneel Contracten Buffet

09-12-2020

Sinds de start van de ontwikkeling van een Provinciaal Contractenbuffet, kijken we nauwlettend naar initiatieven van andere opdrachtgevers, bureaus en opdrachtnemers. In 2020 zijn weer een aantal stappen gezet om breder te kijken, breder te leren en breder te informeren.

Binnen het PCB hebben we het dan over van Provinciaal naar Professioneel Contractenbuffet.

Samenwerkingen

In 2020 zijn er succesvolle contactmomenten geweest met Rijkswaterstaat, ProRail, Bouwend Nederland en NLingenieurs. Dit heeft er onder andere toe geleid dat Bouwend Nederland haar leden beter gaat informeren over het PCB, zodat ze documenten en eisen gaan herkennen en feedback kunnen gaan verzorgen.

Met Rijkswaterstaat (RWS) wisselen we op laagdrempelig niveau informatie en kennis uit. We hebben een pilot met een eisenset opgestart. Qua techniek kunnen we veel leren van de manier waarop RWS haar informatie richting bureaus en markt aanbiedt. Deze samenwerking geven we in 2021 verder vorm.

Kennis toegankelijk maken

Om partijen een idee te geven van het PCB organiseren we regelmatig kennissessies. In de vorm van fysieke bijeenkomsten, webinars en presentaties zijn weer vele mensen geïnformeerd over de ontwikkeling van het PCB in 2020.

Een nieuwe vorm om de toepassing van het PCB te bevorderen is gezocht in de manier waarop wij de inhoud naar buiten brengen. Eerder kregen we signalen dat gebruikers behoorlijke drempels ervaarden wanneer zij gebruik wilden maken van de voorbeelddocumenten, de eisensets, de documentgenerator en het Linked Data Platform. Op dat signaal hebben we ingespeeld door een heldere en toegankelijke website voor het contractenbuffet op te zetten.

Op de website is het mogelijk om alle bestaande voorbeelddocumenten en eisensets te downloaden. Daarmee kunnen mensen in ons netwerk eenvoudig een kijkje in de keuken nemen. De gebruikers van het PCB hebben nu ook de mogelijkheid om de voorbeelddocumenten en eisensets toe te passen zonder verplicht gebruik te maken van de documentgenerator en het Linked Data Platform.

Ook in 2021 open we weer stappen te maken in het proces van Provinciaal naar Professioneel Contracten Buffet.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven