PCB-eisensets en -voorbeelddocumenten: eindbalans 2020

10-12-2020

In de eindspurt van 2020 kijken we nog eens achterom én vooruit. Wat opvalt is dat ondanks alle effecten van de Corona-pandemie de diverse projectteams een mooi prestatie hebben geleverd. Een terug- én vooruitblik.

Want wat is er in 2020 gerealiseerd:

  • Er is een volledig nieuwe Selectieleidraad voor niet-openbare aanbestedingen opgesteld en gepubliceerd.
  • De Vraagspecificatie Proces is afgerond en zowel als contractdocument als als eisenset gepubliceerd.
  • De eisenset Vaste Kunstwerken is gereed en gepubliceerd.
  • De eisenset voor Kruisende Wegen en rotonden wordt in december 2020 afgerond en in januari 2021 ter vrijgave aan het Kernteam voorgelegd.
  • We hebben een centraal platform voor álle PCB-gerelateerde tools, processen, achtergrondinformatie en vragen gerealiseerd in de vorm van de PCB-website! Alle data is hier laagdrempelig en direct verkrijgbaar.
Daarnaast zijn er in 2020 ook Projectteams gestart die in 2021 verder gaan met hun product. Meer specifiek:
  • De eisenset voor Openbare Verlichting wordt in december 2020 afgerond en in januari 2021 ter vrijgave aan het Kernteam voorgelegd.
  • De onderzoeksvraag naar de impact van het provinciale InformatieLeveringssysteem (ILS) wordt in december 2020 afgerond en in januari 2021 ter vrijgave aan het Kernteam voorgelegd.
  • Het projectteam voor beantwoording van de vraag hoe Beheer en Onderhoud van de assets (denk met name aan (meerjarige) onderhoudscontracten) ingebracht kan worden in het PCB.
  • Het projectteam voor de eisenset voor Beweegbare Kunstwerken heeft inmiddels de scope en haar opdracht nader ingekaderd en zal zich specifiek richten op de nieuwbouw van bewegende bruggen (specifiek de onderdelen Civiel / Werktuigbouw / Besturing-Bewaking-Bediening). Voor dit Projectteam zoeken we nog 1 extra deelnemende provincie.
  • Het reguliere onderhoudsprogramma voor voorbeelddocumenten en eisensets is gestart. Doel hiervan is om eventuele fouten op te sporen en te elimineren, feedback van gebruikers te verwerken en wijzigende wet- en regelgeving te verwerken zodat de gebruiker jaarlijks over een up-to-date product kan beschikken. Eerdere versies zullen natuurlijk herkenbaar en bereikbaar blijven omdat voor reeds opgestelde contracten hierop teruggegrepen moet kunnen worden.
In 2021 starten projectteams met:
  • De actualisatie van de Inschrijvingsleidraad.
  • Een complete herziening van de Model Basisovereenkomst en haar Annexen na publicatie en vrijgave van de nieuwe UAV-GC.
  • De Dialoogleidraad Concurrentiegerichte Dialoog.

Aansluitend daarop pakken we acties op uit het jaarprogramma. Naar verwachting zal hierbij minder de focus liggen op uitbreiding van eisensets en voorbeelddocumenten maar meer op het stroomlijnen en consolideren van het systeem voor de gebruikers. Speciale aandacht daarbij voor het bereiken van laagdrempeligheid en gebruiksgemak. Hierover zullen we in de nabije toekomst meer informatie delen.

Dankwoord

We bedanken alle projectteamleden en ondersteunende bureaus voor hun flexibiliteit en inzet onder ongewone omstandigheden. We kijken ernaar uit om ook in 2021 hetzelfde enthousiasme en kennisniveau in het werkveld bijeen te brengen.

Deze acties zouden niet mogelijk zijn zonder het Fonds Collectieve Kennis – Civiele Techniek en het Kennis Platform Provincies. Zonder hun collectieve inzet op het thema Verbeteren Opdrachtgeverschap en de daaraan gekoppelde financiering van al onze PCB-producten zou bovenstaand resultaat niet bereikt zijn. Daarvoor dus grote dank!

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven