Update projectteams

02-11-2021

Wat is de stand van zaken rondom het samenvoegen van de ILS met VS2 en de verbetering van de gebruikerservaring van het PCB? We praten je graag bij!

Projectteam: ILS samenvoegen met VS2 

De Generieke Provinciale Informatieleveringsspecificatie wordt samengevoegd met het bestaande PCB document ‘Vraagspecificatie (Deel 2, Proceseisen)’. Verschillen in termen tussen de twee documenten worden opgeheven en eisen aan het proces en informatieleveringen krijgen dezelfde structuur. Een PCB-contract wordt daardoor eenduidiger en overzichtelijker in het gebruik. Voor de gebruiker die de PCB eisen verwerkt tot een contract wordt het makkelijker om proces- en informatieleveringseisen in te lezen in een applicatie voor het opstellen en beheersen van het contract. Ook voor de opdrachtnemer van het contract wordt het makkelijker om de eisen op te nemen in een applicatie voor projectbeheersing en kwaliteitsborging.  

Projectteam: ‘Verbeteren gebruikerservaring PCB’

De projectgroep Verbeteren gebruikerservaring PCB is aan de slag met de ondersteuning van de gebruikers van het PCB. Daarbij wordt rekening gehouden met drie soorten gebruikers:  

  1. Samenwerkpartners
    Degenen die samenwerken aan het PCB, in werkgroepen, kernteam en stuurgroep. Voor deze gebruikers geldt, dat zij vooral goed moeten weten hoe de standaard eisen en documenten uitpakken in de praktijk. Daarvoor is nodig dat zij altijd kunnen zien welke feedback er komt op producten, maar ook dat zij met elkaar delen welke aanvullingen individuele organisatie maken bij de standaard PCB documenten en eisen. Zo kunnen zij op een goede manier besluiten nemen over het verbeteren van het PCB. Daarnaast willen zij dat er goede informatie en praktijkvoorbeelden te vinden zijn over het PCB, zodat zij hun collega’s kunnen overtuigen van de meerwaarde van het gebruik van het PCB.  
  2. ‘Super users’
    Degenen die verantwoordelijk zijn voor implementatie van het PCB in eigen organisatie, zodat elk project ook echt het PCB gebruikt. De meeste organisaties hebben eigen aanvullingen op het PCB. Deze gebruikers moeten op de hoogte zijn van wijzigingen in de collectieve documenten en eisensets, zodat zij hun eigen individuele documenten en eisensets daar weer op kunnen aansluiten. Zij hebben ook uitleg nodig van de achtergrond of redenering achter de vorm of inhoud van een document of eisenset, zodat individuele aanpassingen goed aansluiten op het PCB. Een superuser heeft in de eigen organisatie een netwerk van inhoudelijk deskundigen, die soms ook meewerken in een projectteam van het PCB. 
  3. Projectgebruikers
    Dit zijn zowel medewerkers van een provincie als adviesbureaus en aannemers die in een project werken waar het PCB wordt toegepast. Deze gebruikers willen vooral weten welke documenten en eisensets van toepassing zijn in het project: die van de eigen organisatie, of de collectieve van het PCB. Ook projectgebruikers hebben achtergrondinformatie nodig om te kunnen begrijpen waarom het PCB deze vorm en inhoud heeft gekozen, zodat projectspecifieke aanvullingen of aanpassingen goed aansluiten op het PCB. Als bij het gebruik nadelen blijken, dan wil een projectgebruiker feedback kunnen geven op het PCB, en weten of en wanneer deze feedback zal leiden tot een betere versie.  
De projectgroep onderzoekt nu voor elke groep gebruikers wat de minimale functionaliteit is die het PCB moet bieden. Als de minimale functionaliteit niet gehaald wordt, wordt direct actie ondernomen. Daarnaast onderzoekt de groep welke procesmatige of technologische verbeteringen in de toekomst kunnen worden ontwikkeld om het PCB nog beter te maken. Dit leidt tot een ‘wensenlijst’ en prioritering voor de doorontwikkeling van het PCB. 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven