De implementatie van PCB

14-09-2022

De werkgroep Gebruikersgemak PCB heeft onderzocht wat nodig is om de implementatie van het PCB bij de provinciale organisaties te ondersteunen.

De werkgroep Gebruikersgemak PCB heeft onderzocht wat nodig is om de implementatie van het PCB bij de provinciale organisaties te ondersteunen. Daarbij bleek al snel, dat er grote verschillen zijn tussen organisaties. Waar de één maar af en toe een UAVgc-project heeft, en de PCB formats en eisensets direct gebruikt met downloads vanaf de website, heeft de ander een eigen interne implementatie, waarbij projecten via de interne kanalen beschikking hebben over de PCB formats en eisensets met allerlei eigen werkinstructies en aanvullingen. Kernteam en Stuurgroep hebben de bal verder opgepakt in een gezamenlijke sessie over implementatie om te bedenken: wat is onze strategie als het gaat om implementatie bevorderen en ondersteunen? 
 
Hierbij zijn twee strategieën denkbaar, die ook parallel kunnen worden opgepakt: 
 
Als eerste moeten de organisaties die rechtstreeks gebruik maken van de informatie op de PCB website nóg beter ondersteund worden met op hen gerichte informatie over toepassing in projecten, eenvoudiger manieren van downloaden en betere handleidingen en instructies. 
 
De tweede strategie is zorgen voor het “sluiten van de feedback loop”. Of het PCB nu direct of indirect wordt toegepast, uit elk project zou feedback moeten komen waarmee het PCB verbeterd kan worden. Dit zou zowel van opdrachtgevers moeten komen als van opdrachtnemers die ontwerpen, contracten opstellen, aanbestedingen begeleiden, bouw- en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. 


Overige vragen 

Wat hiermee nog niet beantwoord wordt is hoe ver de uniformering en standaardisatie van het contract en het samenwerkingsproces tussen opdrachtgever en opdrachtnemer moet gaan. Heeft de markt er last van, dat elke provincie (en andere overheden) andere toevoegingen en aanvullingen in het contract heeft, en andere processen en procedures heeft, of niet? Hoe kunnen de provincies hun rol als opdrachtgever het beste invullen? Hoe kunnen provincies nog meer van elkaar gaan leren, en het geleerde ook vasthouden als er nieuwe menen in de organisatie komen werken? 
 
Om hiervoor de juiste strategie te bepalen, is het in elk geval nodig om te weten welke individuele eisen worden toegevoegd door provincies en welke collectieve eisen juist worden geschrapt of zelfs veranderd. En welke verschillen er zijn in de samenwerking met opdrachtnemers. Ook hiervoor is het sluiten van de feedback loop cruciaal. Laat elke organisatie die het PCB implementeert ervoor zorgen, dat ook structureel geëvalueerd wordt, en de feedback delen met het collectief. 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven