Resultaten projectgroep gebruikservaring PCB

14-06-2022

Update vanuit de projectgroep Verbeteren gebruikerservaring.

De projectgroep Verbeteren gebruikerservaring PCB heeft adviezen opgeleverd om gebruikers van het PCB beter te kunnen ondersteunen.  Daarbij is rekening gehouden met drie soorten gebruikers: 

Samenwerkpartners 
Degenen die samenwerken aan het PCB, in kennisteams, kernteam en stuurgroep. Het advies van de projectgroep is, om vooral de samenwerking aan het PCB beter te organiseren en te ondersteunen met werkafspraken, een beheerplan en handleidingen.  

‘Super users’ 
Degenen die verantwoordelijk zijn voor implementatie van het PCB in eigen organisatie, zodat elk project ook echt het PCB gebruikt. De projectgroep adviseert om in breder verband, met kernteam en stuurgroep samen, verder te verkennen welke ondersteuning nodig is voor implementatie van het PCB en gebruik in projecten. 

Projectgebruikers 
Dit zijn zowel medewerkers van een provincie als adviesbureaus en aannemers die in een project werken waar het PCB wordt toegepast. Sommige provincies hebben een eigen PCB implementatie. Hun projectgebruikers maken geen direct gebruik van het PCB maar ontvangen documenten en eisensets via eigen kanalen. Bij andere provincies moeten de projecten formats en eisensets rechtstreeks van het PCB betrekken.  
 

Website en feedback 


De drie soorten gebruikers moeten op hun gerichte informatie kunnen vinden op de website.  Samenwerkpartners moeten kunnen zien hoe de organisatie en het beheer van het PCB in elkaar zit, wie van hun organisatie in het kernteam en de stuurgroep zitten, en welke projecten actief zijn. Super users moeten actuele en historische formats en eisensets kunnen vinden, en informatie over het implementeren van het PCB. Projectgebruikers moeten feedback kunnen leveren op het PCB via de website. Deze feedback kan divers zijn: op inhoud gaan, handleidingen, het beheer,  de organisatie of op de website. Samenwerkpartners beoordelen samen of de feedback relevant is voor het PCB of voor een provinciale implementatie, en hoe de feedback verwerkt wordt. 

Formats en eisensets 


De projectgroep heeft daarnaast onderzocht, welke informatie nodig is tijdens het beheer en gebruik van de PCB formats en eisensets. Daar zijn een hele serie bijlagen uitgekomen. De formats en eisensets moeten daarnaast ook een professionelere en uniforme uitstraling krijgen. Ook moet het PCB aan de slag met een update van het linked data model op basis van de NEN 2660 en een standaard uitwisselformaat in tabelvorm. Daarbij wordt samenwerking gezocht met dit project van het BIM loket.  

Digitalisering 


Digitalisering kan het beste starten met de samenwerking aan het PCB, in de vorm van het gebruik van een digitaal beheerplatform voor eisensets. De samenwerkpartners krijgen daarmee ervaring met informatiemanagement, werken met data en digitalisering. Met die ervaring kunnen zij in hun eigen organisaties digitalisering promoten. Het verder ontwikkelen van digitale middelen bij het PCB  moet samengaan met pilots en implementatie in provinciale organisaties. Standaardisatie van werkprocessen tussen organisaties en in projecten is een voorwaarde om de digitalisering beter te kunnen ondersteunen vanuit het PCB. 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven