Tussenstand PCB projectteam Beweegbare Kunstwerken

15-06-2022

Voor Beweegbare Kunstwerken is een projectteam samengesteld en heeft de opdracht gekregen voor het opstellen van een PCB eisenset met de focus op nieuwbouw van beweegbare bruggen.

In een continue proces breidt CROW de informatie in het Provinciaal Contracten Buffet (PCB) uit en worden eisensets aan het contractenbuffet toegevoegd en standaard contractdocumenten opgesteld. Deze eisensets en documentenstandaards worden opgesteld op basis van de informatie van de aangesloten provincies.

Voor Beweegbare Kunstwerken is een projectteam samengesteld en heeft de opdracht gekregen voor het opstellen van een PCB eisenset met de focus op nieuwbouw van beweegbare bruggen. Deze eisenset is een vervolg op de opgestelde eisenset voor Vaste Kunstwerken en vult deze laatste aan met de onderdelen die specifiek gelden voor beweegbare Kunstwerken.

Op grond van de aangeleverde input (individuele eisensets) van meerdere provincies en RWS zijn een groot aantal eisen zichtbaar geworden, per provincie ong. 2.500 eisen met jammer genoeg weinig overeenstemming. Een hele uitdaging om daar één generieke standaardset van te maken.

In juni vinden twee projectteam overleggen plaats:

  • een inventarisatie overleg, waarin wordt besproken waar we staan met de functieboom en wat zijn de verder uit te voeren acties. De huidige versie van de functieboom wordt voorlopig bevroren, totdat de objectenboom aanleiding tot aanpassingen geeft. Alle PT-leden raadplegen achterban of (de structuur van) de voorgestelde objectenboom bruikbaar is.
  • het tweede overleg betreft een inhoudelijk overleg over de afhechting van de functieboom en de start van het opstellen van een objectenboom. Ieder object moet een functie vervullen. Een integrale objectenlijst wordt gekoppeld aan het functieoverzicht. Voor het opstellen van de objectenboom start het projectteam met de bestaande boomstructuur van Noord-Holland en vullen deze aan (niveau dieper) met objecten van de andere projectteamleden. Vervolgens worden (in latere projectteamoverleggen) deze dan gekoppeld met de functies.

In de eindrapportage worden de volgende producten vastgesteld:

  • Functietabel
  • Objectenlijst met definities
  • Functie-objecten-activiteiten-raakvlakkenmatrix

Met als beoogd resultaat het beschikbaar zijn van een praktisch toepasbare uniforme functie- en objecttypenboom voor Beweegbare Bruggen in het PCB.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven