Aanlevering van eisensets kan bijna beginnen

05-03-2018

Als onderdeel van CROW ProContract beschikt het PCB over een model-Vraagspecificatie. Om deze voor alle deelnemers aan het PCB makkelijk te kunnen vullen met specificaties, ontwikkelt CROW met de provincies een databank met objecteisen. Hieruit kunnen provincies en ingenieursbureaus per contract de gewenste specificaties kiezen. Maar voor het zo ver is, moet het systeem eerst gevuld worden met eisensets van de provincies. In de afgelopen anderhalf jaar heeft CROW samen met Provincie Utrecht gezocht naar de juiste werkwijze en vorm voor het aanleveren van eisensets. Daarbij moesten met name op ict-gebied de nodige hobbels worden genomen, vertelt Jan-Pieter Eelants. Hij is vanuit CROW nauw betrokken bij de pilot.

CROW zorgt ervoor dat de input wordt opgenomen in het zogeheten Linked Dataplatform. De opstellers van de Vraagspecificatie kunnen uit de database de gewenste eisen(sets) selecteren. Om ook dit proces goed te faciliteren, werd in de pilot tevens samengewerkt met ingenieursbureaus. Het format en de specificaties voor het aanleveren van eisensets zijn zo goed als klaar. In het komende halfjaar kunnen stapsgewijs andere deelnemende provincies hun eisensets gaan aanleveren.

De kans is groot dat verschillende provincies dezelfde of sterk op elkaar gelijkende eisen zullen aanleveren. Binnen het Linked Dataplatform kunnen dergelijke (groepen van) eisen gemakkelijk worden geselecteerd. CROW zal bij eisen van gelijke strekking aan de PCB-stuurgroep voorstellen doen tot harmonisatie van die eisen. Bij voldoende overeenkomst kunnen deze dan worden gepromoveerd tot uniforme collectieve provinciale eisen. Daarnaast zal iedere provincie haar eigen specifieke eisen kunnen behouden. Het uitgangspunt van het PCB blijft echter dat wat gelijk kan worden getrokken, ook gelijk wordt getrokken.

CROW gaat als eerstvolgende provincie Zuid-Holland benaderen. Hier heeft men al voorbereidend werk verricht. In de loop van het jaar komen de andere deelnemende provincies aan de beurt.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven