Nieuwe aanleveringsspecificatie ontwikkeld voor eisensets Provinciaal Contractenbuffet

17-04-2018

Een van de grote voordelen van het Provinciaal Contractenbuffet (PCB) is dat opdrachtgevers (op termijn) snel en gemakkelijk eisensets kunnen selecteren om voor uiteenlopende werken een vraagspecificatie op te stellen. Daarvoor moeten echter eerst bestaande eisensets op systematische wijze worden ondergebracht in het Linked Data Platform (LPD). Om de aanlevering zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, heeft CROW een aanleveringsspecificatie ontwikkeld. Op het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren, op 16 mei aanstaande, wordt gedemonstreerd hoe deze werkt.

Man met notitieblok

Provincies en ingenieursbureaus hebben in de loop der jaren allerhande ‘eigen’ eisensets ontwikkeld om voor uiteenlopende werken vraagspecificaties te kunnen opstellen. Binnen het PCB worden deze eisensets verzameld en ondergebracht in het LPD. Dit is een online database met mogelijkheden om gegevens te labelen, te koppelen, te selecteren en op andere manieren ‘intelligent te gebruiken’. Dankzij deze toepassingen wordt het ook gemakkelijker om eisensets te harmoniseren - wat eveneens een doel is van het PCB. Zo zullen er in 2018 uniforme eisensets worden ontwikkeld voor de onderdelen Wegen en Verkeersregelinstallaties.

Om de mogelijkheden van het LPD maximaal te kunnen benutten, is het noodzakelijk dat de input (de eisensets) in een bepaald format wordt aangeboden. Zonder al te diep op de techniek in te gaan: een turtlefile is ideaal, een (goed gestructureerd) Excel-bestand kan ook. Sommige provincies en ingenieursbureaus werken al met dergelijke formats, maar voor veel andere is het tamelijk nieuw. Daarom heeft CROW een aanleveringsspecificatie ontwikkeld, waarin stap voor stap wordt aangegeven hoe bestaande informatie kan worden ondergebracht in het gewenste format.

In april wordt de aanleveringsspecificatie als proef gedemonstreerd in het PCB-kernteam. Tijdens het congres op 16 mei kan een breder publiek er kennis van nemen. In een van de middagsessies wordt inzage gegeven in het complete proces van aanlevering, met uitleg over Excel- en turtlefiles, viewers, add-ons, relatics en meer. Uiteraard zullen daarna nog vele demonstraties voor PCB-deelnemers volgen.

Wilt u meer weten over PCB? Bekijk de themapagina PCB. Bekijk de themapagina over PCB

Bent u geïnteresseerd in het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren 2018? Bekijk hier het programma.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven