CROW, het kennisinstituut als samenwerkingspartner

05-04-2019

CROW, het kennisinstituut als samenwerkingspartner ‘Ja, dat mag ik hopen’ denkt u misschien. Wat heeft u nog aan een kennisinstituut als deze niet tot samenwerking bereid is? Ik hoop oprecht dat u ons, CROW, wel degelijk als samenwerkingspartner ervaart. Wij zijn er voor en door de markt. Op verzoek van de markt werken we al meer dan dertig jaar als kennisplatform samen met onze partners voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer, aanbesteden en contracteren. Om Nederland nu en in de toekomst goed geregeld te houden werken we aan richtlijnen, opleidingen en praktische tools in verschillende vormen. Onder meer online kennismodules, handboeken, meet- en ontwerpinstrumenten en cursussen.

Samenwerken is de kurk waar we op drijven. Daarin worden we gesterkt door onze nieuwe directeur, Pieter Litjens, die niet alleen vanuit zijn persoonlijke drive en ervaringen samenwerken hoog in het vaandel heeft staan, maar ook als lid van de Taskforce Bouwagenda. En laat samenwerken nou het sleutelwoord van het eerste thema van de Bouwagenda zijn; “Samenwerken vanuit vertrouwen”.

Met als doelen onder andere:
• Professioneel opdrachtgeverschap is ontwikkeld.
• Opdrachtgevers geven aan opdrachtnemers de gelegenheid hun vakmanschap en onderscheidend vermogen in te brengen in de uiteindelijke oplossing van projecten.
Deze twee doelen zijn -niet toevalligerwijs- hét thema van ons werk voor het Provinciaal Contracten Buffet (PCB). CROW bouwt aan het PCB in opdracht van het Fonds Collectieve Kennis in de Civiele Techniek (FCK-CT) en het KennisProgramma Provincies (KPP). Ieder jaar doet CROW voorstellen aan deze platforms om essentiële en actuele zaken voor het PCB te ontwikkelen. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de achterliggende doelen van deze platforms. Het ‘Verbeteren Opdrachtgeverschap’ is daarbij één van de vier hoofdthema’s van het FCK-CT.

Een Opdrachtgever kan niet zonder een Opdrachtnemer. Om de ambitie van professionaliteit en samenwerking vorm te geven is het dus zaak dat beide partijen aan tafel zitten als gewerkt wordt aan belangrijke zaken als een actualisatie van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contracten (UAV-GC). En omdat beide partijen zich meestal laten bijstaan door Advies- en Ingenieursbureaus zitten ook zij aan tafel.

De UAV-GC stoelt voor een belangrijk deel op de vaststelling van deze voorwaarden samen met de betrokken marktpartijen. Onderling vertrouwen is dus essentieel, zo ook het op tafel kunnen leggen en verdedigen van specifieke belangen. Om de pariteit ook voor de actualisatie van de UAV-GC te borgen is het van belang om deze partijen zonder last van harde deadlines en tussentijdse externe communicatie (lees: ruis) tot een gemeenschappelijk gedragen tekst te laten komen. In dat kader is dan ook besloten om geen mededelingen over de inhoudelijke stand van zaken en/of de planning van deze actualisatie te doen (voor vragen over de vormgeving van het actualisatieproces is CROW aanspreekbaar).

Op een iets andere schaal en abstractieniveau komt de samenwerking en het noodzakelijk vertrouwen ook tot uitdrukking. In de projecten die voor het PCB uitgevoerd worden is het uitgangspunt dat ter zake deskundige vertegenwoordigers van minimaal vier (bij voorkeur zes) provincies zitting hebben in het projectteam, versterkt door dito vertegenwoordigers van bij voorkeur twee Advies- en Ingenieursbureaus.

‘Waarom zoveel vertegenwoordigers, kan dat niet wat goedkoper en efficiënter?’ Vast wel, maar dat gaat dan wel ten koste van het draagvlak en de pariteit. Immers, in de afgelopen jaren dat provincies aan het werk zijn met projecten onder de UAV-GC zijn de oplossingen voor en invullingen aan de aanbestedingsdocumenten en vraagspecificaties legio geworden. Soms vanuit noodzaak om een heel specifieke, lokale oplossing te vinden, soms gewoon uit een andere creatieve invulling van de noodzakelijke stukken. Zelfs binnen de provinciegrenzen zijn vaak meerdere varianten in omloop.

Ik geef het de aannemers en de ingenieursbureaus te doen, telkens weer de couleur locale leren herkennen en implementeren. Met alle risico van misinterpretatie, onnodige kosten en hogere faalrisico’s. Om maar niet te spreken van afgebrokkeld vertrouwen.

PCB-nieuwsbrief-samenwerken-(3).pngZie daar de noodzaak van een onafhankelijk kennisinstituut die in samenwerking met de relevante partijen zich inzet om de rode draad van alle goede initiatieven en oplossingen boven water te krijgen en eenduidig samen te voegen tot breed gedragen administratieve voorwaarden en contractdata. Vandaar ook de noodzaak voor soms brede projectteams om de diversiteit in oplossingen recht te doen en tegelijkertijd het goede te behouden, zonder het kind met het badwater weg te spoelen.

Mooi werk, waarbij wij zeker nog nieuwe collega’s kunnen gebruiken. Voelt u zich aangesproken, neem dan eens een kijkje in ons vacatureoverzicht. Hopelijk kunnen we binnenkort samenwerken!
Bob Nonnekens

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven