Doorontwikkelen is het thema voor 2019

06-01-2019

In 2018 luidde het thema voor het Jaarprogramma van het Provinciaal Contracten Buffet (PCB) ‘de basis op orde brengen’. Dat doel is bereikt. In 2019 is het zaak de inhoud van het PCB, waaronder voorbeelddocumenten en eisensets, én de achterliggende techniek met de diverse tools, verder uit te bouwen en de systematiek in algemene zin te professionaliseren. Het thema voor dit jaar luidt dan ook ‘doorontwikkelen’.

Het ‘op orde brengen van de basis’ hield onder meer in dat, samen met gebruikers, ontbrekende componenten werden geïnventariseerd en ontwikkeld, en daarnaast dat bestaande componenten, op basis van gebruikerservaringen, werden beheerd en/of verbeterd ‑ zowel inhoudelijk als qua functionaliteit. Een ander belangrijk doel was (beoogde) gebruikers vertrouwd te maken met het toepassen van het PCB in hun werkproces. Mede daarom is er volop aandacht geschonken aan communicatie. Vele activiteiten stonden in het teken van het informeren van (beoogde) gebruikers over de mogelijkheden van het PCB. Wat betreft de techniek waren het werkend krijgen van het Linked Data Platform en het toegankelijk maken van de tools en documenten de topprioriteiten in 2018.

Vier programmalijnen

Door de uitvoering van het jaarprogramma 2018 heeft het gebruik van het PCB vorig jaar een hoge vlucht genomen. Er zijn tientallen projecten uitgevoerd waarbij gebruik is gemaakt van voorbeelddocumenten, tools en data uit het PCB. De provincies en CROW zetten nu volop in op het doorontwikkelen van het PCB. In het jaarprogramma 2019 heeft de Stuurgroep van het PCB, in zijn rol als gedelegeerd opdrachtgever, dit thema uitgewerkt in vier samenhangende programmalijnen. Dit zijn: (door)ontwikkelen, gebruik stimuleren, beheren en aansturen. Elk van deze programmalijnen kent een algemeen doel, dat voor 2019 is vertaald naar een concrete doelstelling. De diverse projecten zijn gericht op het bundelen, aanvullen en benutten van collectieve kennis. Een praktische aanpak zorgt ervoor dat binnen afzienbare tijd resultaten worden geboekt die op herkenbare wijze bijdragen aan de realisatie van de jaardoelstelling.
 
Het Jaarprogramma 2018 kende nog vijf programmalijnen. Drie daarvan lopen door in het programma voor 2019. De eerdere lijnen ‘Leren’ en Kennismaken’ zijn omgevormd tot de nieuwe en belangrijke lijn ‘Gebruik stimuleren’. Het volgende overzicht geeft een globale indruk van de inhoud van programmalijnen en doelen.

Ontwikkelen/doorontwikkelen

Net als in 2018 is ook in 2019 het samen met gebruikers verder ontwikkelen van het PCB een belangrijk doel. Eind 2018 is een werkend platform opgeleverd. Een gebruikersgroep van provincies en ingenieursbureaus heeft gezorgd voor goede communicatie en in co-creatie diverse onderwerpen ontwikkeld. Verder is de ontwikkeling van diverse eisensets gestart en zijn de eerste twee sets van collectieve provinciale eisen gebracht tot in de laatste fase voor publiceren.
 
Voor 2019 staan wat betreft de inhoud de ontwikkeling van meer eisensets, documenten en formats op het programma. Wat betreft de techniek ligt het accent op de professionalisering van het Linked Data Platform. Hierbij zal aandacht worden besteed aan met name de toegankelijkheid, de gebruiksvriendelijkheid en de technische stabiliteit van het systeem.

Gebruik stimuleren

Het is vanaf het begin een bewuste keuze geweest het PCB tijdens gebruik op te bouwen en verder te ontwikkelen. Nu de basis op orde is, zal extra aandacht worden besteed aan de stimulering van het gebruik. En dat tegenover zowel nieuwe als bestaande deelnemers. Om dit te bereiken, zullen opnieuw werk- en gebruikerssessies met provincies en ingenieursbureaus worden gehouden om de meerwaarde van het PCB duidelijk te maken. Daarnaast zullen provinciale projecten vanuit CROW worden ondersteund. Ook de communicatie wordt geïntensiveerd. Zo zullen, naast de digitale Nieuwsbrief PCB, vaker berichten worden geplaatst op sociale media en zullen opnieuw presentaties worden gehouden op congressen en andere bijeenkomsten. Verder staan uitbreiding van de website PCB en een wervingscampagne op het programma.

Beheren

Ook in 2019 zal het beheer van het PCB worden gebaseerd op de ervaringen en suggesties van gebruikers. In 2018 zijn belangrijke stappen gezet ter verbetering van het beheer, waaronder het functioneler en gebruiksvriendelijker maken van de documentgenerator. Inhoudelijk zal het accent in 2019 liggen op kwaliteit en consistentie van de eisensets en op optimalisatie van de documentgenerator. Wat betreft de techniek staat 2019 in het teken van het gebruik van de basisspecificaties. Er worden diverse projecten gestart om de toepassing hiervan te verbeteren. Met provincies zal worden gekeken naar vraagspecificaties, met aannemers naar verificatie en validatie, en met IT-bedrijven naar de ondersteunende software.

Aansturen

De programmalijn ‘Aansturen’ is met name van belang voor de Stuurgroep PCB en het Kernteam PCB. Zij kwamen in 2018 respectievelijk zes en negen keer bijeen om het PCB strategisch, tactisch en operationeel aan te sturen. Deze frequentie wordt in 2019 gehandhaafd. Daarnaast zullen ‘aanjaaggesprekken’ worden gepland om het PCB in meerdere lagen binnen provincies onder de aandacht te brengen. Ook staan er gesprekken met ‘nieuwe’ provincies op de planning; dit uiteraard met het doel dat ook zij (op termijn) actief gebruik gaan maken van het PCB.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven