Een doorkijk in 2020 voor het Kernteam

28-02-2020

Als kernteam zijn we januari 2020 weer van start gegaan. We mogen terugkijken op een productief jaar. In 2019 zijn er vijf collectieve eisensets toegevoegd aan het Linked data Platform, wordt de laatste hand gelegd aan een collectieve selectieleidraad waarna er gewerkt gaat worden aan een collectieve inschrijvingsleidraad. In 2019 zijn ook twee Provincies toegevoegd aan het kernteam; Provincie Drenthe en Flevoland. Hierdoor is het draagvlak nog groter geworden en daar zijn we heel blij mee.

Ook in 2020 komen we maandelijks bij elkaar en bij het verschijnen van deze nieuwsbrief staat de derde bijeenkomst van 2020 al weer voor de deur. Eind 2019 is door de stuurgroep een jaarplan opgesteld waarin de doelen ten aanzien van het PCB voor 2020 staan omschreven. Het kernteam heeft de opdracht om deze doelen te realiseren. Dat doen we natuurlijk niet alleen maar met behulp van de kennis en input van medewerkers van de Provincies; met jullie dus!

We werken in projectteams aan een specifiek doel/onderdeel waarbij altijd een collega van CROW is aangehaakt en die wordt voorgezeten door een lid van het kernteam. In ieder overleg wordt de voortgang besproken van de verschillende projectteams en bespreken we daarnaast ook alles (wat gaat goed, wat gaat niet goed en wat moet beter) rondom de werking en het gebruik van het PCB.
Net als vorig jaar zullen er weer nieuwe eisensets worden toegevoegd aan het PCB (in het Linked data Platform) en collectieve documenten (in ProContract). Daarbij ligt de focus vooral op ontwikkelen van nieuwe onderdelen maar het kernteam merkt dat de tijd rijp is om alle kennis goed te beheren, te borgen en te verbeteren. Hiervoor zullen duidelijke processen en heldere afspraken gemaakt moeten worden voor het raadplegen, het beheer, het onderhoud en de verbetering van het PCB.

Ook geven gebruikers aan dat er behoefte is aan duidelijke handleidingen waarin staat hoe het PCB gebruikt moet worden. Ook hier gaan we mee aan de slag.

We willen een actuele landingpagina creëren waar jullie alle informatie rondom het PCB terug kunnen vinden. Het doel is om de vindbaarheid en het gebruik te vereenvoudigen en om zo veel mogelijk drempels weg te nemen. Het kernteam gaat nadenken welke tools er voorhanden zijn en hoe het gebruik daarvan verbeterd kan of moet worden en welke mogelijk nog ontwikkeld moeten worden.
We gaan we veel effort steken in, wat wij, het “gebruik stimuleren” noemen. Concreet betekent dit, dat we meer op pad gaan om jullie te vertellen hoe het PCB gebruikt kan worden en om ideeën en wensen op te halen. Maar ook om te benadrukken dat het PCB alleen verder kan komen als het daadwerkelijk gebruikt wordt. Alleen door het gebruik van de tools, eisen en documenten zal de kwaliteit kunnen worden verbeterd.

Tot slot zullen er gesprekken gaan plaatsvinden met Provincies die nog niet zijn aangehaakt bij het PCB en/of het kernteam. Onze doel is dat het PCB bij alle provincies bekend is en gebruikt wordt zoals afgesproken is in 2012 met het IPO Vakberaad Bouw en Beheer en de Stuurgroep PCB.
Hier nog even een overzicht van de projecten die in 2020 zijn of worden opgestart:

Collectieve eisensets:

  1. Kruisende wegen (gelijkvloers)
  2. Vaste kunstwerken
  3. Beweegbare kunstwerken
  4. Openbare verlichting
 
Templates en standaard (contract)documenten:
  1. MBO en Annexen UAV GC 2020
  2. Leidraad concurentiegerichte dialoog
 
Onderzoeken:
  1. Welke eisen nodig voor beheer- en onderhoudswerken
  2. Impact ILS op PCB
 
Laten we samen gaan bouwen aan een nog beter PCB!
 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven