Gebruik van contractdatasets in de praktijk: een visualisatie

07-11-2019

Tijdens de bijeenkomst van Contracteren met Linked data op donderdag 10 oktober is het UX-design voor gebruik van PCB-eisensets gepresenteerd. Het gepresenteerde design is nu ook online beschikbaar. Door middel van een clickable interface zijn drie voorbeeld scenario’s uitgewerkt. Vanuit perspectieven van verschillende gebruikers zijn mogelijke toepassingen gemaakt: Opdrachtgever, Ingenieursbureaus en Opdrachtnemers. De scenario’s zijn maar een kleine greep uit de vele toepassingsmogelijkheden met contractdatasets op basis van Linked Data. Nieuwsgierig naar het UX-design? Klik hier meteen door! Een korte toelichting op de specifieke scenario’s lees je hieronder. 

Scenario 1 – Actualiseren eisenbron
Als opdrachtgever heb je een standaard set met eisen om mee te geven in een project (in dit geval is het voorbeeld project de aanleg van een fietspad). Om de juiste uitvraag te kunnen doen aan een ingenieursbureau, wil je weten of de eisenbron (het Linked Data Platform) de meest actuele eisen bevat. In dit scenario wordt getoond op welke manier een vergelijking kan worden gemaakt met de eisen uit eigen database en de eisen op het Linked Data Platform. Het scenario eindigt met een overzicht van welke eisen wel en niet overeen komen met het Linked Data Platform.  

Scenario 2 – Opstellen vraagspecificatie
Je hebt als ingenieursbureau de opdracht gekregen om eisensets uit het Linked Data Platform te gebruiken bij het opstellen van een contract (voorbeeld project: realiseren Fietspad). Allereerst wil je weten welke eisen allemaal beschikbaar zijn binnen het thema “fietspad”, dit kan door middel van de zoekfunctie vergelijkbaar met wat getoond wordt in Scenario 1. Vervolgens sla je alle relevante eisen op rondom het thema “fietspad”. Vervolgens is het mogelijk om uit verschillende datasets (bijvoorbeeld individueel en collectief) te vergelijken en te bepalen welke eis het best bij betreffend contract past. Hier eindigt scenario 2.

Scenario 3 – Opstellen verificatiedossier
Als opdrachtnemer heb je contact ontvangen waarin eisen zijn opgenomen uit het Linked Data Platform, deze heb je aangeleverd gekregen in een .ttl bestand (turtle-file). Vervolgens wil je weten welke eisen je al eens eerder hebt gehad, en bekend zijn in eigen databibliotheek. In dit scenario wordt een vergelijking getoond tussen het Linked Data Platform een bedrijfsspecifieke databibliotheek. Op deze manier kun je eisen waarvoor al een verificatiestrategie is bedacht, direct overnemen. Het scenario toont een selectie van de nog onbekende eisen in de bedrijfsspecifieke databibliotheek. De eisen welke nog onbekend zijn in het systeem dienen nog te worden aangevuld met informatie ten behoeve van het verificatiedossier. Hier eindigt scenario 3.

Tijdens de bijeenkomst van 10 oktober is al veel input opgehaald bij de verschillende gebruikersgroepen. De bevindingen en conclusies lees je in deze blog. Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties over het UX-design? Neem dan contact op met Lotte Bekendam

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven