Geslaagde tweede gebruikersbijeenkomst Linked Data Platform

10-10-2018

Op 9 oktober 2018 is de tweede bijeenkomst gehouden voor gebruikers van het Linked Data Platform (LDP) van CROW. Hoewel deze kennisbank voor vele doeleinden kan en zal worden ingezet, gaat het voorlopig vooral om contractinformatie. CROW ontwikkelt de input voor geïntegreerde contracten samen met de partners van het Provinciaal Contractenbuffet (PCB) en andere belanghebbenden. Aan de interactieve sessie in Utrecht werd deelgenomen door vertegenwoordigers van overheden, ingenieursbureaus, aannemerij en softwareleveranciers.

Het programma kende een duidelijke driedeling. Eerst werden vanuit CROW de stand van zaken en de laatste ontwikkelingen rond het LDP geschetst. Daarna gaf het Kadaster een presentatie van de vele manieren waarop deze organisatie zijn Kadaster Data Platform (KDP), met voornamelijk geodata, inzet voor uiteenlopende toepassingen. Tot slot gingen de deelnemers aan de hand van aangereikte ‘puzzelstukjes’ in gesprek over de vraag welke stappen als eerste nodig zijn om het LDP de belangrijkste werkprocessen optimaal te laten ondersteunen.
 
In het LDP is inmiddels een eerste set basisspecificaties voor geïntegreerde contracten beschikbaar. Daarnaast zijn ‘eigen eisensets’ van de provincie Utrecht opgenomen. Deze worden sindsdien gebruikt door ingenieursbureaus die in opdracht van deze provincie UAVgc-contracten opstellen. Vergelijkbare eisensets voor de provincie Zuid-Holland zullen naar verwachting binnen niet te lange tijd volgen. Daarnaast zullen binnenkort collectieve provinciale eisen voor wegen worden opgenomen. Waarschijnlijk volgen dit jaar ook nog de eerste collectieve eisen voor verkeersregelinstallaties.
 
Het Kadaster staat internationaal bekend als voorloper op het gebied van linked-datatoepassingen. Tijdens een aansprekende presentatie door kadastermedewerker Roel Stap werd duidelijk waarom. In de vorm van datastories werd getoond wat er allemaal mogelijk is door uiteenlopende data te koppelen. Hiermee werd het doel bereikt: gebruikers van het LDP (van CROW) op ideeën brengen voor nieuwe mogelijkheden en toepassingen van contractinformatie. Overigens is men bij het Kadaster nog lang niet ‘uitontwikkeld’. Door nieuwe data toe te voegen en nieuwe verbindingen te leggen, zullen nog veel meer toepassingen het licht gaan zien. De mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. Kijk voor een eerste indruk op data.labs.pdok.nl.
 
Het derde onderdeel kan worden omschreven als het gezamenlijk uitzetten van een road map naar een LDP dat de werkprocessen van de diverse typen gebruikers optimaal ondersteunt. CROW-projectleider Elisabeth Kloren zegt hierover: “Het ging vooral om de vraag: welke data verwachten jullie? De antwoorden bleken zeer divers. Er zijn met name verschillen tussen de wensen van de provincies aan de ene kant en die van ingenieursbureaus en aannemers aan de andere kant. Voor CROW is het van groot belang om de behoeften van alle groepen gebruikers te leren kennen. In deze tweede, zeer geanimeerde bijeenkomst hebben we daar een goede eerste indruk van gekregen.” 

Heeft u vragen over deze bijeenkomst? Neem contact op met Mark Hofstede.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven