Het PCB is trots en bedankt!

07-06-2019

Zoals bekend komt het idee achter het Provinciaal Contractenbuffet voort uit overleggen van het Vakberaad Beheer & Bouw.

PauwNu het PCB een solide basis kent qua vorm en telkens meer op inhoud, is er ook ruimte om achterom te kijken en trots te zijn. Trots op wat we met elkaar hebben bereikt. En met we bedoel ik vooral de provincies, bureaus, aannemers en CROW collega’s die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en verbetering van het PCB. Het is niet altijd gemakkelijk geweest. Uiteenlopende ‘moederbestekken’ en uiteenlopende inzichten werden samengebracht. Mensen die 110% moesten geven om ook nog tijd vrij te kunnen maken voor het PCB. Maar ook qua techniek zijn er de nodige uitdagingen geweest. In de sector vooroplopen op het gebied van data. Eenzelfde taal leren spreken, met eenzelfde datamodel leren werken, informatie open en bloot delen. Allemaal zaken die we nog niet kenden of gewend waren. Binnen het PCB hebben we die hordes toch maar mooi met elkaar weten te nemen. Inmiddels werken we met contractmanagers, inkopers, informatiemanagers, projectmanagers, assetmanagers, datamodelleurs, systemengineers, … aan het doel achter het PCB. Meer uniformiteit in geïntegreerde contracten. We leren van elkaar en weten ook telkens beter te leren van eerder gemaakte fouten.
 
Aan ideeën ontbreekt het ons niet. Binnen de PCB organisatie, die inmiddels sterk staat met een betrokken Stuurgroep, een zeer actief Kernteam en specialistische projectteams weten we het doel te vertalen naar concrete acties. Eén belangrijk programmaonderdeel in 2019 en 2020 is de doorontwikkeling van het PCB. Het Fonds Collectieve Kennis en het Kennis Partnerschap Provincies zien dat gelukkig ook zo. Zij zullen wederom een belangrijke motor zijn achter dit programmaonderdeel. In 2019 en 2020 staan er 11 projectteams gepland. Er zullen projectteams werken aan eisensets (data), aan de ontwikkeling van voorbeelddocumenten en er zullen onderzoeken uitgevoerd worden.
 
Interessant om te weten is dat mijn trots en dankwoord niet op zichzelf staat. In mei heeft het Vakberaad een brief uitgestuurd naar de bureaus. De volgende quote uit die brief neem ik graag over: “Veel bureaus steken tijd en energie in het PCB. Soms alleen door feedback te geven, maar steeds vaker door ook actief en vrijwillig te participeren in projectteams en bijeenkomsten. Wij stellen jullie hulp in deze ontzettend op prijs. De ingebrachte kennis en kunde is waardevol en wordt gewaardeerd. Samen met jullie hopen we de wind in de zeilen te kunnen zijn voor het verbinden en verbreden van het PCB in 2019.”
 
Mark Hofstede, namens CROW lid van de Stuurgroep van het PCB

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven