Jaarprogramma 2020 bijna gereed

28-02-2020

Aan het eind van 2019 en het begin van 2020 is er door de Stuurgroep van het PCB veel energie gestoken in het ontwikkelen van een nieuw Jaarprogramma.

Nieuw daarbij is een communicatieplan waarmee we verwachten ook de communicatie over het PCB meer gestructureerd over te brengen naar gebruikers van het buffet. In 2019 lag het accent van het Jaarprogramma op verbinden en verbreden. Het verbinden van mensen, co(ncu)llega’s en organisaties. Het verbreden van de inhoud, maar ook zeker het verbreden van het gebruik. In 2020 blijven dit natuurlijk ook belangrijke activiteiten, maar in 2020 heeft de Stuurgroep gekozen om de nadruk te leggen op implementeren en communiceren.
 
Om het Jaarprogramma gestructureerd in te kunnen vullen is er gekozen voor het werken met een OGSM model. Een model dat ons helpt om aan de hand van een overkoepelend doel strategieën te formuleren, waaraan we concrete activiteiten en meetmethoden kunnen koppelen. Het doel van het PCB is ongewijzigd gebleven: ‘meer uniformiteit in geïntegreerde contracten met een zekere mate van vrijheid.’ Het PCB kent de volgende subdoelen:

  • Een netwerk van provincies die elkaar en elkaars werk kennen.
  • Provincies leren van elkaars contracten en aanbestedingen.
  • Provincies hebben duidelijke en herkenbare geïntegreerde contracten.
  • Het verminderen van faalkosten in de sector.
Strategieën
Zes strategieën vormen in 2020 de kapstok voor onze activiteiten. We zetten natuurlijk in op communicatie en implementeren én zeker ook op onderhouden, ontwikkelen, organiseren en digitaliseren.
 
Communicatie
Door middel van het uitvoeren van het PCB communicatieplan verleiden we organisaties en hun werknemers om deel te nemen aan het PCB, stimuleren we het gebruik en geven we inzicht in de ontwikkeling van het PCB in de jaren 2020 t/m 2022.
 
Implementeren
We willen dat provinciale medewerkers altijd gebruik maken van het PCB wanneer zij in een project kiezen voor een geïntegreerd contract.
 
Onderhouden
We bieden ten alle tijden een actueel en toegankelijk PCB aan dat bestaat uit data, voorbeelddocumenten, inhoudelijke onderzoeken, processen, procedures, handleidingen en een Linked Data Platform.
 
Ontwikkelen
Door het PCB continue te ontwikkelen borgen we een solide basis voor het opstellen en aanbesteden van een geïntegreerd contract.
 
Organiseren
Met een stabiele PCB organisatie, intensief contact met financiers en proactief contact met potentiële deelnemers dragen we zorg voor de continuïteit van het PCB.
 
Digitaliseren
Wij promoten en faciliteren een moderne werkwijze voor aanbesteden en contracteren bij provincies met ruimte voor de unieke situatie bij een specifieke provincie.
 
Het Kernteam heeft met opmerkingen over het concept van het Jaarprogramma een belangrijke bijdrage geleverd aan het verscherpen. Zij hebben onder meer aangegeven dat er erg veel behoefte is aan één centrale plaats waar PCB gebruikers terecht kunnen. Op die centrale plaats moet ruimte komen voor de PCB producten, maar ook voor alle andere informatie die benodigd is voor het gebruik van het PCB. De Stuurgroep heeft dit advies overgenomen en een duidelijke plaats gegeven in het Jaarprogramma.
 
In de aankomende week neemt de Stuurgroep nog ruimte voor het verwerken van de laatste opmerkingen en het aanpassen van de laatste details. Half februari zal het Jaarprogramma 2020 gecommuniceerd worden naar geïnteresseerden.
 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven