Laatste nieuws uit het kernteam

06-11-2019

Op donderdag 10 oktober jongstleden is het PCB Kernteam weer bij elkaar geweest. Naast de reguliere procesbewaking is ook over een aantal specifieke zaken gesproken. Onderstaand een korte weergave van de belangrijkste issues.

Versiebeheer en onderhoud

Er is gesproken over de wijze waarop het (versie)beheer en onderhoud van de eisensets en voorbeelddocumenten moet plaatsvinden. Belangrijk punt is het laag houden van de eventuele drempel om verbetervoorstellen en / of fouten te melden. Het tweede belangrijke punt is dat altijd duidelijk moet zijn met welke versie van een eis of document de gebruiker aan het werk is. Is het de vigerende versie? Is het de versie die gebruikt is toen het contract werd gegund? Hier mag nooit twijfel ontstaan. Belangrijke keuze daarbij is of eisensets integraal worden vervangen door een nieuwe versie of dat dat vervangen eis-voor-eis gebeurt (als er sprake is van een aanpassing van die eis).

Uitbreiding Kernteam

Het Kernteam is verheugd dat er inmiddels drie ‘nieuwe’ provincies zijn aangehaakt bij het PCB. Namens Provincie Limburg is Maurice Muijrers aangeschoven, namens Provincie Drenthe is Rob Tomasouw de PCB-ambassadeur en namens Provincie Flevoland is Christiaan Schrijver bij het Kernteam aangehaakt. Daarmee zijn acht provincies (eerder al Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Overijssel) in het Kernteam vertegenwoordigd en nemen er negen provincies (Provincie Gelderland is de negende provincie) actief deel aan het PCB.

Programma 2019-2020

Voor het programma 2019-2020 is voorgesteld de eisensets (en het aanjagende projectteam) voor Kruispunten en voor Rotonden samen te voegen omdat ze dezelfde functie dienen; het veilig afwikkelen van verkeer bij kruisende/aansluitende wegen.

Verder is verzocht te onderzoeken of het opstellen van een eisenset voor Vaste Kunstwerken versneld kan worden. Er is duidelijk gemaakt dat het onderzoek naar de plaats van Beheer en Onderhoud in het PCB zich richt op het mogelijk onderbrengen van specifieke eisen en voorbeelddocumenten voor (enkeljarige en meerjarige) onderhoudscontracten, dus niet op het beheer en onderhoud van de voorbeelddocumenten en eisensets zelf.

Inmiddels zijn de beoogde provinciale vertegenwoordigers voor de eerst te starten projectteams voorgesteld zodat de volgende thema’s aangepakt kunnen gaan worden: eisensets voor ‘Kruisingen en Rotondes’, ‘Openbare Verlichting’, ‘Vaste Kunstwerken’, een voorbeeld ‘Inschrijvingsleidraad voor BVP’ en het eerder genoemde onderzoek naar Beheer en Onderhoud in het PCB.

Het Kernteam komt op donderdag 14 november aanstaande weer bijeen.
 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven