Nieuwe PCB-projectgroep gaat vraagspecificatie uniformeren

07-11-2018

Provincies hanteren bij het aanbesteden van geïntegreerde contracten in het algemeen een heldere en min of meer gelijkvormige opbouw voor de vraagspecificatie. Min of meer, omdat er als gevolg van ‘provinciale gewoonten’ ook diverse verschillen in de opbouw zijn ontstaan. Nu het Provinciaal Contractenbuffet (PCB) steeds intensiever wordt gebruikt, is de overtuiging ontstaan dat er aan de vraagspecificatie meer geüniformeerd kan en moet worden. Een nieuwe PCB-projectgroep gaat daarvoor zorgen.

PCBEen vraagspecificatie bestaat uit drie hoofdonderdelen. In deel 0 worden de bestaande situatie, de gewenste situatie en de door de opdrachtnemer uit te voeren werkzaamheden beschreven. De uitwerking wordt beschreven in de delen 1 (technische eisen) en 2 (proceseisen).
 
De projectgroep heeft tot taak de opbouw van de delen 0, 1 en 2 zoals gehanteerd door de verschillende provincies, nader tot elkaar te brengen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers zullen hierdoor in de nabije toekomst bij alle provinciale vraagspecificaties een (vrijwel) identieke opzet zien. Die eenduidigheid voorkomt zoeken en onduidelijkheid en verhoogt de efficiency.
 
In de eerste twee bijeenkomsten van de projectgroep is duidelijk geworden dat de deelnemende provincies op hoofdlijnen dezelfde ideeën hebben. Daarom verwachten zij dat een uniforme indeling haalbaar is. Dit geldt voor alle drie de delen.
 
Voor deel 2, waarin onder meer de verantwoordelijkheden van opdrachtgever en opdrachtnemer worden geregeld, is ook een inhoudelijke uniformering gevraagd. Ook op dit punt zitten de deelnemende provincies redelijk op één lijn. Naar verwachting kunnen de resultaten van de projectgroep (eenvoudig gezegd: de teksten waar de provincies het over eens zijn) binnenkort in het PCB worden opgenomen op het niveau van collectieve eisen. 
Voor meer informatie stuur een mail aan jos.wessels@crow.nl.

Nieuwsbrief

Voortaan geen nieuws over PCB meer missen? Schrijf je in voor de maandelijkse PCB-nieuwsbrief.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven