Nieuwe projectgroep actualiseert en uniformeert aanbestedingsdocumenten

31-10-2018

Als uitvloeisel van de Aanbestedingswet 2012 en Europese eisen, maar vooral om tot maximale uniformering van provinciale eisen te komen, is een nieuwe projectgroep van het Provinciaal Contractenbuffet (PCB) gestart met de herziening van diverse aanbestedingsdocumenten. Het betreft met name de selectieleidraad voor niet-openbare aanbesteding en de inschrijvingsleidraden voor openbare en niet-openbare aanbesteding. De resultaten zullen via de documentgenerator van CROW ProContract toegankelijk worden gemaakt voor gebruikers van het PCB.

PCBActualisatie van diverse aanbestedingsdocumenten is nodig om te voldoen aan nationale en Europese eisen. Deze hebben betrekking op onder meer de verplichting tot volledig digitaal aanbesteden; ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en innovatie; de verwerking van gebruikerservaringen; en een eenduidig en consistent taalgebruik.
 
De projectgroep grijpt de noodzaak tot actualisatie aan om de diverse documenten gelijktijdig zo veel mogelijk te uniformeren. Dit met het doel dat provincies binnen afzienbare tijd via het PCB kunnen beschikken over een gezamenlijk overeengekomen Begrippenlijst, Model Inschrijvingsleidraad Openbaar, Model Inschrijvingsleidraad Niet-openbaar, Model Selectieleidraad en Bijlagen aanbestedingsdocumenten.
 
Tijdens de eerste bijeenkomst heeft de projectgroep besloten dat de provincies zelf de modeldocumenten gaan opstellen op basis van de beschikbare eigen documenten. Daarin is namelijk al veel ervaring verwerkt. Ook zijn de provinciale documenten die als onderlegger gaan dienen, reeds aangepast aan de nieuwste wet- en regelgeving.
 
Er wordt begonnen met de selectieleidraad. Hiervoor heeft Provincie Zuid-Holland een goede basis geleverd. Aan de hand van reacties van andere provincies wordt geprobeerd een definitieve tekst op te stellen. Vervolgens worden de inschrijvingsleidraden opgepakt. Hiervoor zullen de recent herziene versies van Provincie Noord-Brabant als vertrekpunt dienen.
 
De projectgroep kiest ervoor om ook onderwerpen die momenteel bij slechts één provincie spelen, geschikt te maken voor toepassing in het PCB. Provincies hoeven dan niet zelf het wiel uit te vinden, maar kunnen te zijner tijd eenvoudig profiteren van een model waar al over nagedacht is.
Meer informatie, stuur een mail aan jos.wessels@crow.nl.

Nieuwsbrief

Voortaan geen nieuws over PCB meer missen? Schrijf je in voor de maandelijkse PCB-nieuwsbrief.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven