PCB en de Wet van de remmende voorsprong

08-01-2020

Om maar eens de deur in huis te vallen; moeten we wel blij zijn met het initiatief van het Provinciaal Contractenbuffet PCB?

VoorsprongHet feit alleen al dat ik die vraag stel suggereert dat ‘Nee’ ook een antwoord kan zijn. Buitengewoon ongepast dat een promotor en facilitator van het PCB die suggestie durft neer te leggen, vindt u niet?

En toch; het is goed dat de potentiële gebruiker én CROW bij tijd en wijle stilstaat bij de processen die allemaal een rol spelen bij het bouwen van een succesvol contractenbuffet. En daarmee ook de inzichten verwerft op de aspecten die negatief op het gebruik van het PCB kunnen inwerken.
 

Voorsprong!

Laten we daarom eens teruggaan naar het begin; de behoefte om als provincies transparant en eenduidig werken op de markt te brengen. Contracteren kan efficiënter, tenderen wordt goedkoper, kortom het wiel wordt niet steeds opnieuw uitgevonden. Een lovenswaardig streven.

Vanwege haar kennis van contracteren, haar positie in het provinciale netwerk en haar onafhankelijkheid werd CROW ingeschakeld om dit proces vorm te geven en te begeleiden. De provincies leveren de gemeenschappelijke kennis en input, CROW faciliteert, assembleert en stelt een platform beschikbaar van waaruit deze data beschikbaar komt.
Deze data wordt op dat platform op een gestandaardiseerde wijze opgeslagen, een CSPEC-datamodel. Voor wie daar meer over wil weten kan ik de blog van mijn collega Elisabeth van harte aanbevelen!. Dit datamodel maakt koppelingen tussen de data op ons platform mogelijk met data op andere platforms, in andere applicaties. Dit is een vorm van Open Data (waarbij ‘onze’ data achter een abonnementsvorm zit en daarmee beheerst toegankelijk is).
 

Rem?

En juist hier zit de vermeende rem op de voorsprong. Door de data op het hoogste niveau (5 sterren) van Open Data aan te bieden (het model van Tim Berners-Lee) laten we de gebruikers volledig vrij om de toepassingsapplicaties te kiezen die het beste bij haar/zijn proces past. Wij zijn immers ook geen applicatiebouwers, CROW brengt kennis (en kennissen) bij elkaar en voegt zo waarde aan die kennis toe.

Deze eenduidigheid, transparantie en toegankelijkheid van de data (zie ook de doelstellingen van het PCB!) heeft als consequentie dat de gebruikers in hun eigen specifieke situatie (lees: de door hen gebruikte applicaties) de data moet importeren. De laatste maanden is gebleken dat de beoogde gebruikers daar niet altijd een eenduidig beeld bij hebben. Hoe ziet die data er uit, verzorgt CROW niet de conversie naar mijn software?
 

Ergo

10 Oktober jongstleden organiseerde CROW een bijeenkomst onder de titel “Contracteren met Linked Data, Get connected!”. Daarin hebben we bovenstaande verder uiteengezet en schetsten we de acties die de gebruikers kunnen ondernemen om de import van de data te versoepelen. Bovendien wordt in afstemming met het PCB-Kernteam gewerkt aan een duidelijk stappenplan/handleiding om contractdocumenten op te stellen.

Door nu actie te nemen staan de gebruikers in 2020 klaar om de standaard contractdocumenten en de eisensets in al hun mogelijkheden te benutten en de doelstellingen van het PCB in de praktijk te concretiseren. Is er dan uiteindelijk sprake geweest van een remmende voorsprong? Nee, in mijn ogen niet. We hebben vooral bewezen dat het goed is om met de gebruikers doorlopend in gesprek te zijn en te blijven proeven of we elkaar voldoende meenemen in de ontwikkelingen en de consequenties daarvan. Díe voorsprong laat zich niet remmen!
 
Bob Nonnekens
(Kenniswerker UAV-GC)
 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven