Projectteam Wegen levert eerste set collectieve eisen af

26-09-2018

Het projectteam Wegen, waarin vijf provincies zijn vertegenwoordigd, heeft eerst bij de eigen achterban zo’n 5000 zeer diverse eisen opgehaald. Deze zijn gecomprimeerd tot circa 300 mogelijk collectieve eisen. Dit pakket is na de vierde bijeenkomst voorgelegd aan collega’s en relaties van de teamleden. Na deze consultatieronde, die veel respons opleverde, zijn in de vijfde bijeenkomst de belangrijkste discussiepunten beslecht.

De laatste vergadering vond plaats op 19 september 2018. De deelnemers zijn erin geslaagd binnen enkele maanden een eerste set collectieve eisen op te stellen voor wegvakken in door provincies aan te besteden geïntegreerde contracten. De vlotte gang van zaken is te danken aan de inzet en de deskundigheid van de teamleden. En, in de afrondende fase, zeker ook aan de inhoudelijke ondersteuning door Bouke Stoker van Royal HaskoningDHV. Hierdoor kon er steeds gericht en efficiënt worden geopereerd.
 
“Er is vanaf het begin gewerkt vanuit bestaande documenten van de deelnemende organisaties en de objectenboom van het PCB”, vertelt CROW-projectmanager Koen Bekking. “Het basismateriaal bestond voor een deel uit min of meer uitgewerkte eisensets, maar voor een deel ook uit voorbeeldcontracten. Op basis hiervan zijn eisen geformuleerd waarin alle betrokkenen zich kunnen vinden. Daarbij hebben we ernaar gestreefd de principes uit Systems Engineering zo goed mogelijk toe te passen. Maar omdat we op basis van bestaand materiaal werkten en het gegeven tijdsbestek beperkt was, moesten we ook pragmatisch zijn. We hebben dus ook wel eens van de systematiek afgeweken.”
 
Over het algemeen wordt de verificatie van eisen overgelaten aan de opdrachtnemer. “Toch hebben wij, waar het echt spannend kan worden en de risico’s groot kunnen zijn, de voorgeschreven verificatiemethoden aangegeven en deze toegevoegd. Dit ook weer op basis van het beschikbare materiaal.”
 
De besluiten uit de laatste bijeenkomst worden nu achter de schermen verwerkt en de eisenset wordt nogmaals kritisch doorgelicht op zorgvuldigheid en consistentie. Daarna wordt de informatie, die aanvankelijk is opgeslagen in een Excel-bestand, bewerkt voor opname in het Linked Data Platform van CROW. Naar verwachting is dit eerste pakket collectieve provinciale eisen nog dit jaar online beschikbaar. Daarnaast levert het projectteam een presentatie met learnings, waar volgende projectteams hun voordeel mee kunnen doen.
 
In het projectteam zijn vijf provincies en twee adviesbureaus vertegenwoordigd. De leden zijn: Karel Klaasse (Provincie Zuid-Holland, voorzitter); Feike Kuut (Provincie Noord-Holland); Jan Ebbing (Provincie Noord-Brabant); Michel Smit (Provincie Overijssel); Harry Burger (Provincie Utrecht); Bouke Stoker (RHDHV); Sander Brouwer (Antea Group); Jan Knol (CROW); en Koen Bekking (CROW).
 
Tot slot benadrukt Koen Bekking dat het nu tot stand gekomen eisenpakket ‘beslist niet alles afdekt’ en zeker nog voor verbetering (en uitbreiding!) vatbaar is. “Maar dit eerste resultaat vormt wel een goede basis bij het opstellen van contracten voor provinciale wegvakken.”

Heeft u vragen over de eisenset? Neem contact op met Koen Bekking.

Nieuwsbrief

Voortaan geen nieuws over PCB meer missen? Schrijf je in voor de maandelijkse PCB-nieuwsbrief.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven