Succesvolle PCB-gebruikerssessie in Overijssel

21-08-2018

In de reeks gebruikerssessies die CROW voor alle deelnemers aan het Provinciaal Contracten Buffet (PCB) organiseert, was op 4 juli 2018 de beurt aan Overijssel. Een select gezelschap van hoofdzakelijk voorbereiders van contracten, werkzaam bij de provincie en bij regelmatig ingeschakelde ingenieursbureaus, werd eerst geïnformeerd over een aantal vaste onderwerpen. Daartoe behoren de verdeling van verantwoordelijkheden tussen opdrachtgever en opdrachtnemer bij UAVgc-contracten, de op handen zijnde herziening van de UAV-GC, de werking en mogelijkheden van CROW ProContract, de opzet en stand van zaken van het PCB en de mogelijkheden van het Linked Data Platform (LDP). Voor dit laatste instrument zijn inmiddels de aanleveringsspecificaties uitgewerkt; ze zijn beschikbaar voor alle PCB-deelnemers.

De bijeenkomsten met gebruikers organiseert CROW om de mensen die werken met óf gaan werken met het Provinciaal Contracten Buffet meer toelichting te geven. Het gaat om extra uitleg over de technische onderdelen en de inhoudelijke onderdelen van het PCB, maar het gaat ook over keuzes die een organisatie moet maken in de processen rondom aanbesteden en contracteren. Het PCB is een hulpmiddel, maar het uniform toepassen vraagt om het inrichten of herzien van organisatie-specifieke processen. CROW legt daarin geen keuzes op, maar adviseert over de mogelijkheden die er zijn én over de keuzes die andere organisaties reeds gemaakt hebben. Om het PCB te kunnen begrijpen is ook een uitleg over ProContract nodig. ProContract is het platform van CROW waarop informatie en tools staan die eveneens ondersteunen bij het opstellen van aanbestedingsdocumenten en contractdocumenten. Het PCB is enkel toegankelijk via ProContract.

Tijdens de bijeenkomsten worden de deelnemers ook geïnformeerd over het Linked Data Platform. Veel PCB-gebruikers kunnen daar op dit moment in de praktijk nog niets mee, maar in de toekomst zullen zij het platform ongetwijfeld (als onderdeel van het PCB) gaan gebruiken. Via het platform delen organisaties, waaronder CROW, data met elkaar via de Linked Data methode. Deze data kan gebruikt worden als input bij het opstellen van de Vraagspecificatie (zie Model Basisovereenkomst UAV-GC 2005, artikel 3, 1. b).

Bijeenkomst Overijssel

De sessie werd geleid door Rob Luiten, consulent en docent op het gebied van aanbesteden en contracteren bij CROW. “Het PCB is niet mijn dagelijkse werkterrein, maar ik volg wel vanaf het begin de ontwikkeling van deze systematiek. Wat mij tijdens de sessie opviel, is de grote betrokkenheid van de deelnemers en hun bereidheid om op alle fronten mee te denken over de uitwerking en verbetering van het PCB.”
 
Luiten noemt enkele van de vele onderwerpen die de deelnemers naar voren brachten. “Het varieert van details, zoals wijzen op een verouderd jaartal, tot veel ingrijpender acties, zoals het opschonen van hele documenten vóór aanlevering voor het LDP. Daarnaast worden er suggesties gedaan om de werking en de gebruiksvriendelijkheid van de programmatuur verder te verbeteren. Die punten worden opgepikt door mijn collega en functioneel beheerder Saïd Bouzoudi, die ook bij de sessies aanwezig is.”
 
De eerstvolgende gebruikersbijeenkomst zal plaatsvinden in Gelderland (medio najaar). In elke provincie die aan het PCB meedoet, is dan minstens één sessie gehouden. Luiten is optimistisch over de toekomst van het PCB. “Het grote belang van meer eenduidigheid en uniformiteit in vraagspecificaties en eisensets wordt door iedereen onderschreven. Ik verwacht dat als we het huidige enthousiasme kunnen vasthouden, het PCB een groot succes gaat worden.”

Meer weten?

Wilt u zich alvast op de interesselijst laten zetten voor de bijeenkomst in Gelderland? Dat kan. Stuur een e-mail naar Mark Hofstede.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven