Toepassing eisenset in Linked Data Platform

03-05-2019

In het projectteam Wegen van CROW zijn vijf provincies zijn vertegenwoordigd. Het team heeft in nauw overleg met de eigen achterban een set met zo’n 300 collectieve eisen opgesteld voor het Provinciaal Contractenbuffet (PCB). Bouke Stoker van Royal HaskoningDHV heeft hierbij veel concrete ondersteuning verleend. Hij vertelt over de bijeenkomst waarin hij de praktische toepassing van de eisenset in het Linked Data Platform heeft uitgelegd.

Positieve reacties op zelfgemaakte tool

Voor het projectteam Wegen was het de taak van Bouke Stoker om het project te begeleiden en structureren vanuit zijn achtergrond als system engineer. Daarna is er een bijeenkomst geweest over het Linked Data Platform, waar hij uitleg heeft gegeven: “De eisenset moet immers nog wel landen in het platform. Daarvoor heb ik een handzame tool gemaakt binnen Relatics. Bij de ‘gebruikersbijeenkomst LDP’ van 28 maart heb ik de tool gepresenteerd waarmee de set gereed is gemaakt voor het gebruik met het Linked Data Platform. De reacties hierop waren positief.”
 

Turtle file genereren

De aanleverspecificaties die Bouke Stoker van CROW heeft gekregen, stellen de randvoorwaarden waaraan een turtle file (.ttl) moet voldoen om te kunnen landen. “Die heb ik bestudeerd en er een tool voor gemaakt. Als je vervolgens eisen en/of object(koppelingen) invoegt in Relatics, kun je met een kleine handeling een turtle file genereren die daarna geüpload kan worden. Als vervolgstap zouden we nog kunnen onderzoeken hoe we de andere kant kunnen aanvliegen, dus informatie uit het Linked Data Platform halen. Denk aan bibliotheekfunctionaliteiten. Zowel op inhoud als op koppelingsmogelijkheden is er nog genoeg te doen.”
 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven