Totems bouwen met Linked Data

07-06-2019

Na een inspirerende opening op het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren door Danielle Braun over het vormen van tribes en bouwen van totems in het kader van "het zichtbaar maken van samenwerking" ging ik naar de opvolgsessie Slim digitaal contracteren met het Linked Data Platform.

Bram van der Ham (Dura Vermeer) nam ons mee in zijn visie over het uitwisselen van contract-informatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Hoe kan het bijvoorbeeld toch, dat er anno 2019 nog steeds contracten worden uitgewisseld in enkel PDF formaat? Na een aantal mooie praktijk voorbeelden met daarbij de kansen van het Linked Data Platform wordt afgesloten met een plaatje van de "ideale situatie". Benieuwd hoe deze situatie er uit ziet? Check de presentaties op de website van het A&C congres.
 
Tijdens het tweede deel van de sessie wordt een toelichting gegeven over het contracteren met het Linked Data Platform door Mark Hofstede (CROW). Er wordt specifiek ingegaan op geïntegreerde contracten en de vraag op welke manier het Provinciaal Contracten Buffet (PCB) gekoppeld is aan het Linked Data Platform.
 
Om dit te illustreren kom ik toch weer even terug op tribes en hun totems: Totempalen zijn uniek. Ze weerspiegelen gebeurtenissen, gebruiken van het volk dat ze maakt door middel van symbolen. Ze verschillen in vorm en grootte, afhankelijk van de hoeveelheid symbolen dat wordt opgenomen. Eigenlijk kun je het Linked Data Platform (LDP) zien als een verzamelplaats om je eigen totem (lees contract) te bouwen. Eerst kies je een basis, vervolgens bouw je hier op verder. Wil je een geïntegreerd contract opstellen? Dan kun je gebruik maken van de gevalideerde eisensets van het PCB welke ook te vinden zijn op het LDP. Vervolgens voeg je daar je eigen organisatie specifieke contracteneisen aan toe, et voilà: Je totem is compleet.
 
Het voordeel? Zo hoeven opdrachtgevers niet steeds opnieuw eisen te verzinnen voor geïntegreerde contracten en hoeven opdrachtnemers zich niet elke keer af te vragen wat er nou precies wordt bedoeld met die ene contracteis. Want als iedereen dezelfde symbolen gebruikt voor een gebeurtenis of gebruik, creëer je herkenbare totems. Door het bouwen van herkenbare totems creëer je draagvlak en begrip en vormen we uiteindelijk één grote tribe.
 
Nieuwsgierig hoe jij kan bijdragen aan de PCB-tribe? Klik dan hier voor meer informatie.
 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven