Uitkomst gesprekken over PCB: behoefte aan draagvlak en vindbare informatie

04-05-2020

In onze vorige nieuwsbrief deden we een oproep om met ons in gesprek te gaan over het PCB. Die oproep is niet ongehoord gebleven. We hebben inmiddels met 2 provincies en een adviesbureau gepraat. In dit artikel delen we een aantal opvallende punten uit die contactmomenten.

Onbekendheid

Onbekend maakt onbemind. Dat blijkt uit de gesprekken die we met de provincies voerden. Het is lastig om de gehele organisatie te bereiken met onze PCB-communicatie-uitingen. Een aantal provinciemedewerkers kent het PCB goed, maar een brede kennisverspreiding is nog niet gelukt. Ook provincies die al nauw aangesloten zijn bij het PCB erkennen dit probleem.

Een van de doelstellingen van ons jaarprogramma 2020 is de implementatie van het PCB bij organisaties die werken met voorbeelddocumenten, eisensets en tools. We willen provincies hiermee ondersteunen en hopen zo een breed draagvlak te creëren voor het PCB.

Informatie onvindbaar

Zelfs bekende gebruikers van het PCB hebben nog steeds moeite met het vinden van relevante informatie over het PCB. De informatie is versnipperd over meerdere kanalen. Zo kun je de voorbeelddocumenten vinden in de Documentgenerator in ProContract en de eisensets kun je opvragen via het Linked Data Platform. Uitleg over het PCB op de website en processen en werkinstructies zijn vooral inzichtelijk voor de koplopers.

Ook op dit gebied hebben we goed nieuws! We willen eind Q2/begin Q3 een geheel geactualiseerde website van het PCB lanceren, dat een helder vetrekpunt moet zijn voor bestaande en toekomstige gebruikers van het PCB.

Lees ook het artikel ‘Subsite PCB op de schop!

Enthousiasme

Waren de gesprekken van de afgelopen tijd dan alleen maar kommer en kwel? In tegendeel. We spraken met een aantal mensen dat nog (relatief) onbekend was met het PCB. Zij zijn enthousiast over het initiatief. Ze zien duidelijk de voordelen van meer uniformiteit in geïntegreerde contracten van provincies. Met de voorbeelddocumenten kunnen ze de vorm van de contracten meer op elkaar afstemmen en met de eisensets kunnen ze de inhoud uniformeren.

Ook in gesprek over het PCB?

Bent u ook nieuwsgierig, heeft u vragen, of wilt u eens geheel vrijblijvend met ons in gesprek over het PCB? Neem dan juist nu contact met ons op. We kunnen nu misschien niet fysiek afspreken, maar ook online kunnen we deze gesprekken prima voeren!

We hopen snel van u te horen!

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven