Van data en standaarddocumenten tot ondersteuning en beheer: uitdagingen in het verschiet!

28-02-2020

Beste lezers, een nieuw jaar vol met PCB-actie! De afgelopen twee maanden zijn we druk geweest om inhoudelijk de eisensets voor Verkeersregelinstallaties, Zonnewegen en Wegen af te ronden en ter vaststelling bij de deelnemers neer te leggen. Tegelijkertijd zijn we volop bezig met het opstarten van nieuwe deelprojecten. Onderstaand een doorkijkje naar de PCB-activiteiten voor 2020.

Het Projectteam voor de eisenset voor Kruisende Wegen (gelijkvloerse kruisingen en rotonden) is inmiddels een eerste keer bij elkaar geweest en is volop bezig om definities van objecten te standaardiseren en de daaraan gekoppelde eisen te harmoniëren. Mooi om de te zien hoeveel gelijkenis er zit in de individuele provinciale eisensets. Tegelijkertijd een enorme uitdaging om ze echt eenduidig en dekkend te krijgen!
Het mooie is dat we hier met 5 provincies in deelnemen; Zuid- en Noord Holland, Utrecht, Overijssel en Drenthe hebben allen een deelnemer afgevaardigd. Dit geeft een geweldige doorsnede en breed draagvlak!
Ook het Projectteam voor Vaste Kunstwerken komt op korte termijn bij elkaar om voor dat thema vergelijkbare acties te realiseren. Vaste Kunstwerken suggereert ook Beweegbare Kunstwerken en inderdaad, dat thema wordt aansluitend opgepakt, veelal zitten dezelfde provinciale specialisten in dit Projectteam.

Daarnaast staat de eisenset voor Openbare Verlichting op het programma, evenals een standaarddocument voor een Aanbestedingsleidraad. De Selectieleidraad wordt dit kwartaal afgerond. We onderzoeken op welke wijze we eisen specifiek voor meerjarige onderhoudscontracten en eisen die gesteld worden in het kader van Informatieleveringsspecificaties (de oplevering en overdracht van assetdata aan de beheer afdeling van de Opdrachtgever) het best kunnen formuleren.

Bovenstaande kan je samenvatten onder data en standaarddocumenten. Minstens zo belangrijk is de ondersteuning van de gebruikers (opdrachtgevers, ingenieursbureaus en aannemers). Hoe ondersteunen we hen zodanig dat zij eenvoudig en eenduidig toegang krijgen tot deze data en standaarddocumenten, deze kunnen toepassen in hun ontwerp en beheers-software en hiermee hun projecten kunnen beheersen. En dat zonder zelf in de stoel van een softwareleverancier te gaan zitten en het voor de gebruikers vrij te alten welke software zij zelf toepassen. Dit blijkt een grotere kluif dan we met elkaar vooraf konden overzien maar waar we in samenspraak inmiddels goede stappen in zetten. Viewers komen beschikbaar en ook laagdrempelige interfaces om de data van onze (beveiligde!) servers te selecteren en downloaden bereiken een teststadium.

Bij dit alles hoort een goed systeem van versiebeheer en onderhoud. Het moet altijd duidelijk zijn welke versie van een eis of document gebruikt wordt of is, en ook hoe deze versie tot stand komt (getoetst en vrijgegeven door ter zake kundige provinciale professionals op vergelijkbare wijze als de eisensets en standaarddocumenten zelf). Ook dit aspect is op een haar na gereed.
PCB, wij hebben er alle vertrouwen in en hopen dit de komende jaren door te tillen van het Provinciaal Contractenbuffet naar het Professioneel Contractenbuffet dat ook beschikbaar komt voor (en toegepast wordt door 😉) gemeenten en waterschappen, naast de eerder genoemde provincies, ingenieursbureaus en aannemers.
Zegt het voort!
 

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven