Sla navigatie over

Beheerders, bestuurders, beleidsmakers, bouwers en andere betrokkenen staan de komende tientallen jaren voor grote vraagstukken in de openbare ruimte. Zo zijn grootschalige vervangingsopgaven nodig en moeten de energietransitie, woningbouw en aanpassingen aan klimaatverandering een plek krijgen. Datagedreven assetmanagement gaat hierbij helpen. Het digitaliseren en slim combineren van alle beschikbare data in de assetmanagementprocessen zorgt voor voorspelbaarheid in gebruik en beheer en leidt tot het nemen van betere beslissingen. CROW werkt aan verschillende projecten en producten om de sector hierin te ondersteunen. Zo ondervindt iedere Nederlander dagelijks de impact van het werk van de sector.

Aan de slag met:

Datacentrisch werken: een logische volgende stap

CROW werkt op allerlei gebieden aan het meer datacentrisch maken van onze sector. Dat betekent dat we de sector helpen in het toepassen en eenvoudig beschikbaar maken van data. Er is ontzettend veel kennis beschikbaar, maar de meeste organisaties benutten dit niet maximaal. Een gemiste kans. Juist het koppelen van digitale databronnen biedt kansen voor nieuwe inzichten en efficiëntere oplossingen. Computers krijgen daarbij een steeds belangrijkere functie. Zeker als het gaat om het slim en opnieuw gebruiken van informatie.

Begrijpelijke computertaal

Duidelijke data die je nog een keer kunt gebruiken. Elke keer dat je informatie nodig hebt. Bijvoorbeeld voor een dashboard, contract of plugin. De data centraal stellen doen we met de CROW Kennisgraaf. Een soort collectief brein waarin al onze informatie (uit publicaties, blogs, informatiemodellen, beheersystematieken) is opgeslagen. Een hele krachtige single-point-of-truth (SPOT). Daardoor kunnen we over al onze kennisbronnen heen vragen stellen. We gebruiken het als basis voor het ontwikkelen van verschillende applicaties, documenten, dashboards en API’s voor de sector.

Datagedreven beheer van de openbare ruimte

Sturingsinformatie is belangrijk voor het voorspelbaar en efficiënter maken van het beheer. Wat is de toestand en resterende levensduur van de objecten in de openbare ruimte? Met deze kennis voorspel je het onderhoud, stuur je tijdig bij en houd je het beheer betaalbaar. Het werken met assetmanagement, zoals het iAMPro-model, helpt hierbij. Maar ook het werken met (data- en proces-) standaarden, ISO- en NEN-normen. CROW ondersteunt de sector hierbij met het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) en Bouwwerk Informatie Management (BIM).

nieuwbouwwijk

Basiscursus IMBOR

In deze cursus leer je in één dag hoe het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) is op gezet en wat de basisprincipes zijn. Ook verken je de toepassingsmogelijkheden in je eigen organisatie.

Interactieve routekaart Provincies en datagedreven assetmanagement

Om grip te krijgen op het proces van digitalisering is de interactieve routekaart ontwikkeld met stappen die een provincie kan zetten bij de digitalisering van bouwwerkinformatie bij de provinciale taken.

De doelen van de routekaart zijn:

  • Inspireren
  • Leveren van een basis voor een eigen plan van aanpak
  • Bieden van een kern van een gemeenschappelijke taal om over het onderwerp te communiceren
  • Bieden van een basis voor quick scans bij de provincies, waarbij de routekaart dient als gespreksleidraad

Naast de interactieve pdf is ook een uitgebreide toelichting hierover beschikbaar. Beiden zijn hier onder te downloaden.

De interactieve routekaart 'Provincies en datagedreven assetmanagement' ondersteunt en inspireert provincies en andere organisaties bij het digitaliseringsproces met betrekking tot datagedreven assetmanagement.

Dit document geeft een uitgebreide toelichting bij de interactieve routekaart Provincies en datagedreven assetmanagement. Deze informatie draagt bij aan een gemeenschappelijk begrip van datagedreven assetmanagement.

Gerelateerd nieuws

Blogreeks over dataficeren

Het is een uitdaging om data uit verschillende bronnen te combineren en om deze in een leesbaar en handig formaat te zetten. We leggen in drie blogs uit hoe we de sector helpen met het toepassen en beschikbaar stellen van data.

Delen via