Digitalisering en slim omgaan met data. Daar draait het om bij Bouwwerk Informatiemanagement (BIM). Een manier van samenwerken waarbij de complete levenscyclus van bouwwerken centraal staat. De digitale informatie die hierover beschikbaar is, helpt gemeenten, waterschappen en provincies onze leefomgeving toekomstbestendig in te richten. Een flinke uitdaging gelet op de vraagstukken van deze tijd, zoals de energietransitie, de circulaire economie en klimaatverandering. CROW biedt ondersteuning met kennis, inspiratie, opleidingen en best practices.
Uitdagingen in de fysieke leefomgeving
Onze samenleving staat voor grote uitdagingen. Door klimaatverandering en uitputting van onze grondstoffen moeten we vernieuwend nadenken over het gebruik en de inrichting van onze leefomgeving. Circulariteit wordt de norm. De wereld van de mobiliteit (zoals smart mobility, integrale bereikbaarheid en onze mobiliteitsbehoefte) verandert. Dat vraagt om het slim en duurzaam benutten van de openbare ruimte. Met steeds meer functies in steeds minder ruimte. Tegelijkertijd zijn er objecten in die openbare ruimte aan vervanging toe, denk aan bestaande bruggen, rioleringen en kademuren. En streven we naar een gezonde en duurzame leefomgeving met een goede biodiversiteit, bodem en (grond)waterkwaliteit. Kort samengevat: het is een lastige puzzel.
Versterken samenwerking door digitalisering
De objecten in onze gebouwde omgeving kennen een investeringscyclus van tientallen jaren. Als we die toekomstbestendig willen maken, moeten we nú beginnen. De samenhang tussen de complexe vraagstukken in de fysieke leefomgeving vraagt om sterke partnerschappen. Niet alleen tussen overheden, maar ook met marktpartijen en kenniscentra. Met ieders kennis en data slimmer samenwerken aan slimme oplossingen.
Digitalisering met behulp van Bouwwerk Informatiemanagement (BIM) biedt de mogelijkheid om deze vraagstukken integraal en datagedreven aan te pakken. Je wint de data eenmalig in en legt deze duidelijk vast. Zo is er altijd actuele en betrouwbare informatie digitaal beschikbaar. Zodat je de data daarna, ondersteund door algoritmes en applicaties, vaker kunt gebruiken. Werken met BIM stelt je in staat de juiste beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld over een goede ruimtelijke indeling, vervanging en beheer van assets en een gezonde, duurzame leefomgeving.
Wanneer spring jij op de ‘BIM-trein’?
BIM verandert het werk van iedereen die werkt in de openbare ruimte: van assetmanager en beheerder tot projectleider, uitvoerder of opdrachtnemer. De maatschappelijke opgaven en de daarvoor benodigde digitalisering vraagt een strategische aanpak op organisatieniveau. Van overheden, ingenieursbureaus en opdrachtnemers van bouw- en onderhoudsprojecten. Met kleine veranderingen redden we het niet. Dus, wanneer spring jij op de ‘BIM-trein’?
Spring op de 'BIM-trein'
De opleiding BIM Professional is de perfecte basis voor onder andere provincies, gemeenten, waterschappen en adviesbureaus om de mogelijkheden van BIM te ontdekken en te leren hoe je het toepast.
Delen via