Sla navigatie over
park prullenbak afval

Beeldkwaliteit

Afspraken maken over het gewenste kwaliteitsniveau voor het onderhoud van de openbare ruimte. Aan welke eisen moet het onderhoud voldoen en hoe monitor je dat? Hoe hoog mag het gras bijvoorbeeld zijn en hoeveel zwerfafval mag er op straat liggen? Beeldkwaliteit helpt overheden en uitvoerende organisaties daarbij. Zowel bij het maken van beleidskeuzes als in de uitvoering. CROW deelt veel kennis over het toepassen van beeldkwaliteit in de praktijk. Niet alleen in de Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte (KOR), maar ook in de verschillende kennismodules, cursussen en opleidingen.

Wat is beeldkwaliteit?

Beeldkwaliteit is een manier om de kwaliteit van de openbare ruimte zichtbaar te maken (onder andere door foto’s). Hoe wil je dat de buitenruimte eruitziet? Hoeveel zwerfafval mag er bijvoorbeeld liggen of hoe scheef mag een lichtmast staan? Daar maak je afspraken over, ook wel prestatie-eisen genoemd. Vervolgens meet je of die kwaliteit ook is gerealiseerd. Het is dus een objectieve en eenduidige manier om te beschrijven en vast te stellen hoe de openbare ruimte eruitziet. Dat maakt het communiceren met bestuurders, bewoners veel makkelijker. En het maken van afspraken met de partij die het onderhoud uitvoert. In plaats van te sturen op de onderhoudsfrequentie (zoals hoeveel keer maaien) maak je afspraken over de kwaliteit (hoe staat het erbij). Goed om te weten: beeldkwaliteit zegt niets over de beleving van de gebruiker van de openbare ruimte. Dat is een onderdeel om apart te meten en te onderzoeken. Hierover lees je meer op de pagina Beleving openbare ruimte.

Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte (KOR)

De Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte 2023 (KOR) beschrijft de beeldkwaliteitsniveaus voor het onderhoud van de openbare ruimte. De kwaliteitsniveaus voor objecten in de openbare ruimte zijn opgenomen in beeldmeetlatten met foto’s, beschrijvingen en prestatie-eisen. Hierbij is onderscheid gemaakt naar beeldmeetlatten voor verzorgingsonderhoud en technisch onderhoud. Alle stappen komen aan bod: het maken van beleidskeuzes, deze vertalen naar beeldkwaliteitsniveaus, het voorbereiden van RAW-bestekken, het maken van contractafspraken over de uitvoering, het monitoren van de kwaliteit en het evalueren en bijstellen van beleid. Beeldkwaliteit helpt om te bepalen aan welke knoppen je kunt draaien om je doelen te bereiken (maatwerkoplossingen per gebied). De KOR 2023 is beschikbaar als boek en als digitale versie.

KOR

Duidelijke inzichten in assets met BOR-MELD

Jaarlijks ontvangen Nederlandse gemeenten in totaal drie miljoen meldingen, waarvan een groot deel over waargenomen problemen of knelpunten in de openbare ruimte. De CROW-standaard BOR-MELD helpt je om meer inzicht in en grip te krijgen op meldingen, door relevante gegevens van meldingen uniform vast te leggen. Met BOR-MELD leg je de relevante gegevens van het meldingsproces eenduidig vast, zonder in te breken in het gangbare proces van de afhandeling van meldingen. Na afhandeling kan je de data van de meldingen gebruiken om inzicht te creëren en om analyses te maken. Om toekomstige meldingen te voorkomen. De systematiek beschrijft welke informatie van een melding wordt vastgelegd. Voor meer informatie over de systematiek kan je contact opnemen met onze helpdesk.

Opleiding Inspecteur Beeldkwaliteit

In verschillende rollen speelt de beeldkwaliteit bij overheidsinstanties zoals provincies, gemeentes en aannemers een belangrijke rol in werkzaamheden. Met deze opleiding tot inspecteur beeldkwaliteit kan je beeldkwaliteitsmetingen (laten) uitvoeren en verwerken.

Delen via