In een bouwteam werken de opdrachtgever, de opdrachtnemer en (eventueel) adviseurs samen aan het ontwerp van een bouwproject. Het is een contractvorm waarbij wederzijdse verwachtingen en duidelijke afspraken belangrijk zijn om te komen tot een beter resultaat. Samenwerking en vertrouwen staan daarin voorop.
Voor de opdrachtgever is het gunstig dat de ervaring en deskundigheid met betrekking tot de uitvoering al in de ontwerpfase van het project wordt toegepast. Omdat de opdrachtnemer al vanaf het begin meedenkt, kan de uitvoering daarna efficiënter verlopen.
Voor de opdrachtnemer zijn de voordelen dat hij in de voorbereiding van het project goed op de hoogte raakt van de inhoud. De risico's, het ontwerp en de prijs zijn onderwerp van gesprek in het bouwteam. Na de ontwerpfase mag hij als eerste een prijsaanbieding doen voor het uit te voeren werk.
Onzekerheid voorkomen
Veel opdrachtgevers ervaren onzekerheid over financiën, samenwerken en de scope. Het is belangrijk om te weten dat je deze aspecten goed kunt managen, zodat de bouwteamsamenwerking tot de gewenste resultaten leidt.
Een bouwteamovereenkomst aanbesteden is iets anders dan een regulier RAW-bestek op de markt brengen. De juiste bouwteampartner vinden vraagt om passende keuzes in het aanbestedingsproces.
Er zijn twee modellen om een bouwteam te contracteren:
In de whitepaper Het Bouwteam worden de overeenkomsten en verschillen uiteengezet.
Whitepaper Het Bouwteam: beter samenwerken op basis van heldere afspraken
In de whitepaper vertelt collega Rob Luiten over de verschillen en overeenkomsten tussen twee contractmodellen.
Gerelateerde kennisproducten
Cursussen en opleiding op het gebied van bouwteams
Wil jij de expert worden op het vakgebied van bouwteams? Bekijk dan snel ons cursusaanbod en verbreed of verdiep jouw kennis over bouwteams.
Delen via