Thema Duurzame mobiliteit
Bij 'duurzame mobiliteit' wordt vaak gedacht aan milieu-effecten van verkeer en vervoer, zoals het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen en geluidshinder. Maar duurzaamheid kan veel breder worden opgevat, zoals bijvoorbeeld in het Brundtlandrapport uit 1987: het voorzien in de huidige behoeften zonder dat toekomstige generaties daarin gehinderd worden.
Duurzame mobiliteit hangt samen met meerdere van de sustainable development goals. Het gaat dus niet alleen over het elektrificeren van auto’s, maar juist over inspanningen om mensen uit de auto op de fiets en in het ov te krijgen, bijvoorbeeld door met ruimtelijke ordening te sturen op nabijheid van voorzieningen zodat iedereen op een duurzame manier aan de maatschappij kan deelnemen.
Vraagstukken voor duurzame mobiliteit hangen daarom sterk samen met het thema Brede welvaart. De mobiliteitstransitie is in Nederland vastgelegd in onder andere het Klimaatakkoord en Regionale Mobiliteitsprogramma’s (RMP's). Veel duurzaamheidsaspecten zijn onderdeel van verplichte wettelijke toetsingen in het kader van de Omgevingswet. Vanuit verkeer en vervoer zijn zowel een RMP als een omgevingsvisie in te richten via de SUMP-methodiek.
Publicaties en hulpmiddelen
Staat van de mobiliteitstransitie
Het dashboard Staat van de mobiliteitstransitie schetst een beeld van hoe duurzaam de mobiliteit in Nederland is. Daarnaast biedt het handvatten om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van duurzaam mobiliteitsbeleid, Regionale Mobiliteitsprogramma's en het Klimaatakkoord.