Sla navigatie over
Utrecht-kanaal

Slimme duurzame verstedelijking

Thema Slimme duurzame verstedelijking

Het is een grote opgave om de fysieke leefomgeving en het mobiliteitssysteem toekomstbestendig te maken. Door klimaatverandering, verstedelijking, economische groei en demografische ontwikkelingen staat de kwaliteit van onze leefomgeving onder grote druk. Verschillende bouwstenen kunnen bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het mobiliteitssysteem in relatie tot ruimtelijke ontwikkelingen.

Aan de slag met:

Duurzame gebiedsontwikkeling

Het mobiliteitssysteem zal zich meer toekomstbestendig moeten gaan verhouden tot onze leefomgeving, zowel op systeemniveau als in relatie tot gebiedsontwikkeling. Voor een duurzame gebiedsgerichte benadering is kennis van zaken en maatwerk van groot belang. Onder duurzame gebiedsontwikkeling verstaan we een ontwikkeling die ertoe bijdraagt dat een gebied in alle opzichten een goede en aangename plek is om te leven, te werken en/of te recreëren zonder negatieve effecten op de omgeving.

Drukke winkelstraat

Maatschappelijke functies van ruimte

De openbare ruimte is gebaat bij een duidelijk toekomstperspectief, namelijk: fijn en veilig leven in een gezonde en leefbare omgeving met voldoende welvaart, met een veilig en toekomstbestendig mobiliteitssysteem. Bij gebiedsontwikkeling vormen de kwaliteiten van een gebied het uitgangspunt. Het gaat bij de ontwikkeling van een gebied over de samenhang tussen ruimtelijke en maatschappelijke vraagstukken. Mobiliteit is één van de vraagstukken met een bijzondere rol, namelijk het verbinden van ruimtelijke functies en partijen. Hierbij is mobiliteit geen doel maar een middel.

Cross-sectorale samenwerking

Voor een toekomstbestendig mobiliteitssysteem dat zich in goede harmonie verhoudt tot onze leefomgeving is een integrale aanpak nodig, een cross-sectorale samenwerking van partijen over verschillende beleidsdomeinen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Niemand zal op voorhand tegen duurzame gebiedsontwikkeling zijn, maar de grote vraag is: hoe valt het in de praktijk te brengen met voldoende kennis, maatwerk en draagvlak?

Publicaties en hulpmiddelen