Thema Assetmanagement
Redactie
Afgelopen tijd was het flink in het nieuws: de energienota stijgt mogelijk met tientallen euro’s door de toename aan warmtepompen en elektrische auto’s. Nu toont onderzoek van Rick Wolbertus (Hogeschool van Amsterdam) aan dat Nederland met veel minder laadpalen toe kan dan is afgesproken in het klimaatakkoord.

Bezet houden
Laadstations worden nu voor 30-40% van de tijd bezet gehouden, terwijl het daadwerkelijke opladen minder tijd in beslag neemt. Dit komt grotendeels omdat een beperkt maar substantieel deel van de elektrische rijders de auto langer dan een dag op de laadplek laat staan.Dat is niet verwonderlijk. Veel gemeenten hebben stimuleringsmaatregelen geïntroduceerd om een ‘boost’ te geven aan elektrisch rijden. Zo kunnen elektrische rijders in sommige steden bijvoorbeeld gratis parkeren tijdens het laden. Ook worden ze vaak niet beboet voor het langer dan nodig bezet houden van een laadstation. “Dit heeft de verkoop van elektrische auto’s extra gestimuleerd, en dat is goed,” benadrukt Wolbertus, “maar de komende jaren is ander beleid nodig.” De onderzoeker verwacht op basis van het aantal verkochte nieuwe auto’s, waarvan de helft inmiddels elektrisch is, dat laadpalen snel een bezettingsgraad van 60-70% kunnen bereiken.
Simulatiemodel
Om gemeenten te helpen de efficiëntie per laadpaal te vergroten heeft Wolbertus een simulatiemodel ontwikkeld. Daarin zijn allerlei externe factoren meegenomen, zoals parkeerbeleid, technologische vernieuwingen en verkoopcijfers. “Goed beleid vraagt dat je altijd een stap verder denkt dan het directe effect van een maatregel,” aldus Wolbertus. In het geval van elektrisch vervoer is dat lastig, erkent hij. De techniek ontwikkelt zich snel. De batterijen worden groter en beter. Het soort elektrische auto’s verandert. Bijvoorbeeld van hybride naar helemaal elektrisch. Mensen hoeven straks minder vaak te laden. Ook dat betekent dat het laadgedrag en de behoefte aan laadpalen snel kunnen veranderen.”Bron: HVA
Delen via