Thema Assetmanagement
Redactie
Het programma Asfalt-Impuls is na vijf jaar officieel afgerond. Tijdens de afsluiting werd erkend dat er ruimte voor verbetering is. Bureau de Bont stelde een eindbeoordeling op.
Doelstellingen van het programma
Het programma Asfalt-Impuls werd gestuurd door Rijkswaterstaat en Bouwend Nederland, met ondersteuning en projectmanagement van CROW. Het programma had als hoofddoel de levensduur van wegen te verlengen, wat moest leiden tot lagere onderhoudskosten en verminderde verkeershinder. Duurzaamheid en innovatie stonden hierbij centraal binnen de gehele asfaltsector. Tijdens het evenement presenteerden de werkgroepen hun oorspronkelijke doelstellingen en de behaalde resultaten met trots. Deze resultaten zijn beschikbaar gesteld bij CROW.
Evaluatie van het eindresultaat
Eerder voerde Bureau de Bont ook de midterm review voor het programma uit, waardoor ze nu werden gevraagd om de eindbeoordeling op te stellen. Veel betrokkenen binnen het netwerk van het programma Asfalt-Impuls hebben via interviews bijgedragen aan deze evaluatie.
De eindbeoordeling biedt een waardevol perspectief op de afgelopen jaren met kritische reflecties en richtlijnen voor de toekomst. Met deze evaluatie is het programma nu formeel afgesloten. De administratie is afgerond en de voltooide producten zijn overgedragen of ondergebracht.
Een paar resultaten uit het programma
Het Asfaltkwaliteitsloket is gelanceerd om innovaties sneller te valideren en beschikbaar te maken voor toepassing. Bij de start van het programma Asfalt-Impuls werd het loket ondergebracht in de financieringsstructuur van het programma. In 2023 was er een duidelijke toename van het aantal aanvragen. In de looptijd van het programma zijn ongeveer 24 validatietrajecten positief afgerond. Uit de evaluatie zijn verbeterpunten naar voren gekomen met nadruk op duidelijkheid en eenduidigheid in het proces. Dit wordt de focus voor het Asfaltkwaliteitsloket in 2024, dat nu weer zelfstandig verder gaat en dus blijft bestaan.
De Aanpak Duurzaam Asfalt (ADA) is voortgekomen uit het programma Asfalt-Impuls met als doel duurzaamheidsdoelstellingen gemakkelijk toe te passen in het aanbestedingsproces van asfaltprojecten. Het is een gestandaardiseerde online tool waarmee de milieu-impact van een project op een eenvoudige manier kan worden beoordeeld aan de hand van vijf criteria. Zowel de samenstelling van het asfaltmengsel als de uitvoeringsmethode worden hierbij in beschouwing genomen. Tijdens de uitvoering kunnen aannemers aantonen en opdrachtgevers controleren of de beloofde MKI- of CO2-reductie daadwerkelijk is gerealiseerd in een aanbesteding. Vanaf nu zal ADA ook zelfstandig opereren.
Toekomstige stappen
Initiatieven van het programma die nog niet volledig waren afgerond, vinden grotendeels hun weg op eigen kracht of via samenwerking. Bijvoorbeeld het Transitie Pad Duurzame Wegverhardingen, dat blijft doorontwikkelen en de komende jaren resultaten blijft leveren.
Bekijk hier alle resultaten van het programma Asfalt-Impuls.
Delen via