Thema Asfaltverhardingen
Thema Assetmanagement
Redactie
Interview - Natascha Poeran, onderzoeker bij Boskalis Nederland en paperwinnaar editie 2014, is geïnterviewd over haar winnende paper in 2014, haar rol in de beoordelingscommissie van de 2018-editie en haar visie op klimaat en infra.
Wat boeit je in het onderwerp Infrastructuur?
Materialen en hun gedragingen interesseren mij en houden mij eeuwig nieuwsgierig, vooral asfalt. Eigenlijk weten we al veel van de eigenschappen van materialen die wij gebruiken. Wat dit vak zo boeiend maakt is dat we die ‘droge’ theoretische kennis moeten vertalen, zodat deze ook in de nog ambachtelijke wegenbouwuitvoering van pas komt. het blijkt soms lastig om alles wat we leren op een goede manier in de praktijk te brengen, maar dat is meteen weer de charme van het geheel. In feite ging onze paper van vier jaar geleden daar ook over: het was een beschrijving van ons onderzoek naar de verwerking van verschillende soort asfaltmengsels. Door de verschillen in samenstelling kunnen verschillen in verwerkingsgedrag ontstaan, bijvoorbeeld de wijze van afkoeling. Hierdoor kunnen grote verschillen ontstaan in de kwaliteit van de asfaltlaag op de weg, als voor elk mengsel hetzelfde verwerkingsprotocol wordt gebruikt. Als de verwerking meer wordt toegespitst op de specifieke eigenschappen van het mengsel, dan kan de levensduur fors verhoogd worden.
Het leuke aan dit onderzoek is dat we naast de pure data uit het laboratorium ook kijken naar het proces: hoe wordt er uiteindelijk mee gewerkt? Voor mij betekende het dat ik echt op het werk moest meekijken hoe het proces van begin tot eind in het werk gaat.
En wat valt je dan op?
Dat we inmiddels al veel verschillende asfaltmengsels gebruiken, maar dat die grofweg op dezelfde manier worden aangebracht. Er wordt dus veel ontwikkelt en bedacht aan de voorkant van het proces, in het laboratorium, maar minder aandacht besteed aan de juiste implementatie van deze ontwikkelingen in de praktijk. Jammer, want het verwerkbaarheidsonderzoek is op basis van een aantal werkbezoeken en bijbehorende discussie alleen maar geoptimaliseerd. Bovendien draagt dergelijk onderzoek ook bij aan verduurzaming. Als de verwerking meer wordt toegespitst op de specifieke eigenschappen van het mengsel, dan kan de levensduur fors verhoogd worden.
Spelen de effecten van klimaatverandering op de infrastructuur ook een rol?
Zeker. Dat is een van de onderwerpen waar we in ons onderzoek goed naar kijken. Duurzaamheid speelt een grote rol, want een kwalitatief hoogwaardiger asfalt is beter bestand tegen extreme omstandigheden. In het voorbeeld van verwerkbaarheid is het zo dat verschillende asfaltmengsels heel verschillend reageren op factoren als omgevingstemperatuur of manier van verwerking, en dat heeft gevolgen voor de duurzaamheid van een weg. Het betekent minder reparaties en een langere cyclus. Met ons onderzoek hopen we dat er meer controle komt over die kwaliteit. Om een voorbeeld te geven: straks wordt het hergebruik van asfaltgranulaat een eis voor het toepassen van ZOAB. Dat betekent dat we voldoende moeten weten over de eigenschappen van de nieuwe mengsels, maar ook van de hergebruikte oude mengsels. Nu is de verwerkbaarheid van ZOAB al redelijk kritisch in vergelijking met asfaltbeton, en dat zal met de toepassing van granulaat niet verbeteren. We kunnen het in het laboratorium, maar om het in de praktijk toe te passen is vooral tijd nodig.
Waarom besloot je in 2014 een paper in te dienen?
Ik ben onderzoeker, dus dat hoort er wel een beetje bij. Bovendien kwam ik nog maar net van de TU, en was het een van de eerste keren dat ik zoiets deed. Ik was eerlijk gezegd erg verrast dat we uiteindelijk als schrijvers van de winnende paper naar voren werden geroepen. En trots, natuurlijk!
En waarom uitgerekend voor het inhoudelijk programma van de CROW Infradagen?
Bij de onderzoeksafdelingen van bijna alle Nederlandse aannemers is het vrij normaal om daaraan bij te dragen. Op de Infradagen komt iedereen die iets te vertellen heeft over de infrastructuur. Dus het is het ideale publiek.
Heb je als commissielid voordeel van je ervaring als paper-auteur?
Ik hoop het.
Wat zou je de paper-auteurs van de 2018-editie willen meegeven?
Omdat ik gevraagd werd voor de beoordeling heb ik onlangs onze paper van vier jaar geleden er weer eens bijgepakt. We zijn als onderzoekers niet echt gewend om het werk dat wij de hele dag doen in een paar pagina’s samen te vatten voor een breder publiek dan alleen collega’s. Achteraf gezien denk ik dat we daarin met onze paper wel geslaagd zijn. Ik denk dat het belangrijk is om een duidelijk lijn aan te brengen in wat je wilt vertellen. Voor de Infradagen in het bijzonder ben ik zelfs van mening dat papers niet doorspekt hoeven te zijn van data, maar dat met name het concept of het idee ter discussie moet worden gesteld. Wat zijn de achterliggende gedachten? Welke behoeftes worden vervuld? Waarom en hoe zal hetgeen dat wordt voorgedragen, bijdragen aan de Infrastructuur in het geheel? En wie zou je voor een succesvol vervolg aan je zij willen hebben?
Voor welke professionals zijn de CROW Infradagen?
Voor iedereen die ook maar een beetje interesse heeft in het onderwerp Infrastructuur. Wat de Infradagen zo uniek maakt is dat alle partijen er rondlopen, en dat ze elkaar nu eens niet ontmoeten in een zakelijke omgeving, maar waar iedereen geïnteresseerd is in waar de ander zich mee bezighoudt, en daar meer van wil leren. Je komt op een andere manier met elkaar in contact.
Als je de CROW Infradagen moet omschrijven in 5 woorden/termen, wat zouden die zijn?
Ik kan worden gebruiken als gezellig, informatief, prikkelend, netwerken. Maar het feit dat zoveel verschillende mensen uit verschillende disciplines bij elkaar zijn om eens op een andere manier naar ons vakgebied te kijken en de belangrijke thema’s van onze tijd daarop proberen toe te passen, dat vind ik het belangrijkste.
Interview door Michiel Maas
Benieuwd naar de CROW Infradagen? Lees meer over het congres en meld u aan.
Delen via