Sla navigatie over
openbare ruimte fietspad voetpad

CROW introduceert een standaard voor het verbinden van modellen

23 september 2024

Thema Beheersystematiek

Thema Datagedreven assetmanagement

Redactie

Door data aan elkaar te verbinden is 1+1 niet ‘maar’ 2: het levert juist meer op. De innovatieve best practice van CROW om (informatie)modellen in de fysieke leefomgeving te koppelen bewijst dit. De whitepaper "Ontology Matching through alignment and extension: a Best Practice" beschrijft een gestandaardiseerde aanpak voor het verbinden van verschillende informatiemodellen en -standaarden, wat een belangrijke stap voorwaarts betekent in de digitalisering van de sector.

In een tijdperk van snelle digitale transformatie in de bouw- en infrasector ontstaan steeds meer gespecialiseerde informatiemodellen. Hoewel de toename van ontologieën (of: OTL’s) nuttig is voor specifieke toepassingen, maakt dit het lastig om informatie uit verschillende bronnen efficiënt te combineren en te gebruiken. CROW speelt proactief in op deze uitdaging door een eenduidige methode te ontwikkelen voor het leggen van verbindingen tussen deze diverse modellen.

Behoefte aan duidelijkheid

"We constateren een groeiende behoefte aan duidelijkheid over hoe verschillende modellen zich tot elkaar verhouden," wordt en vanuit Digitale Innovatie binnen CROW aangegeven. "Met deze best practice bieden we een gestandaardiseerde manier om die koppelingen niet alleen te maken, maar ook vast te leggen op een manier die zowel voor mensen als machines begrijpelijk én te beheren is op een robuuste manier."

De nieuwe aanpak wordt door CROW al intern toegepast voor het verbinden van modellen zoals de KOR (Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte), het IMBOR (Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte) en de wegbeheersystematiek. Buiten CROW wordt het onder andere gebruikt voor het linken van IMBOR met andere belangrijke modellen in de sector, zoals GWSW (Gegevenswoordenboek Stedelijk Water), IMGeo (Informatiemodel Geografie), NEN2767 en NLCS (Nederlandse CAD-standaard).

Minder fouten en inconsistenties

Deze innovatie biedt directe voordelen voor verschillende professionals in de sector. Gegevensbeheerders, informatiemanagers en assetmanagers hoeven niet langer zelf uit te zoeken hoe verschillende modellen op elkaar aansluiten. De modelbeheerders nemen deze taak nu op zich en leggen de verbanden vast op een gestandaardiseerde en machineleesbare manier. Dit bespaart niet alleen tijd en middelen, maar vermindert ook de kans op fouten en inconsistenties.

Hoewel de methode is ontwikkeld vanuit het programma DOOR (voorheen programma BORius) van CROW, is de toepasbaarheid ervan veel breder. De standaard kan worden ingezet in alle situaties waarin LinkedData aan elkaar gekoppeld moeten worden, wat de potentiële impact ervan aanzienlijk vergroot.

Samenwerken

We verwachten dat deze nieuwe standaard zal bijdragen aan een verbeterde data-uitwisseling en samenwerking in de sector. Door een gemeenschappelijke taal en methodiek te bieden voor het koppelen van informatiemodellen, faciliteren we een meer geïntegreerde en efficiënte aanpak van projecten in de gebouwde omgeving.

"Deze best practice is een cruciale stap in het overbruggen van de kloof tussen verschillende informatiemodellen. Het stelt ons in staat om de rijkdom aan beschikbare data optimaal te benutten, wat uiteindelijk leidt tot betere besluitvorming en efficiënter beheer van onze openbare ruimte." Rik, team Digitale Innovatie bij CROW.

De volledige whitepaper met gedetailleerde uitleg over de methodiek en toepassingsmogelijkheden is nu beschikbaar. We moedigen professionals in de sector aan om de nieuwe standaard en de mogelijkheden ervan te verkennen voor hun eigen projecten en organisaties. De whitepaper was in 2023 in de race voor de DigiDare Award en heeft uiteindelijk een plek veroverd in de top 10.

Naar de whitepaper

Meer informatie

Delen via