Thema Datagedreven assetmanagement
Woensdag 16 oktober heeft CROW samen met 39 toongevende partijen het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027 ondertekend tijdens de digiGO D-Day. Dit akkoord is een mijlpaal richting de digitale transformatie in de standaardisering en uitwisseling van data binnen de bouw- en infrastructuursector. Door de samenwerking met ketenpartners, zetten alle ondertekenaars een belangrijke stap richting efficiëntere en duurzamere werkprocessen.
Betrokken bij drie beleidsmaatregelen
Voor CROW is de ondertekening van dit akkoord een logische stap, omdat we ons al geruime tijd actief inzetten om standaarden als VISI, IMBOR en NLCS te ontwikkelen en de adoptie ervan te stimuleren. Samen met assetbeheerders van gemeenten en provincies werken we aan gestandaardiseerde oplossingen die de efficiëntie en kwaliteit van data-uitwisseling verbeteren. Daarom is deze ondertekening meer dan symbolisch en zijn we nauw betrokken bij drie beleidsmaatregelen:
- Beleidsmaatregel 3: het gestandaardiseerd uitwisselen van areaalinformatie en gegevens over de levenscyclus van assets, bij beheerders van de infrastructuur en openbare ruimte. Dit zorgt voor een efficiëntere samenwerking in assetmanagement en een betere uitwisseling van cruciale informatie voor infrastructuurprojecten.
- Beleidsmaatregel 7: het koppelen van BIM-modellen (Building Information Modelling) van infrastructuur aan geo-data van de omgeving. Door deze gegevens digitaal uit te wisselen via het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO), wordt de samenwerking tussen verschillende partijen binnen de bouwsector aanzienlijk verbeterd.
- Beleidsmaatregel 19: CROW werkt mee aan de ontsluiting van sectorplatformen en kennisdiensten via het DSGO. Dit zal de toegankelijkheid van informatie voor verschillende sectoren verbeteren en een belangrijke bijdrage leveren aan de digitale transformatie.
Programma DOOR
In het programma Dataharmonisatie Objecten in de Openbare Ruimte (DOOR) bijvoorbeeld werkt CROW samen met twaalf gemeenten, alle provincies, Stichting RIONED en het Norminstituut Bomen aan de optimalisatie van bestaande informatiemodellen. Hierbij bouwen we voort op de waardevolle kennis en structuren van deze modellen, zonder hun huidige waarde te verminderen.
Het doel is om de samenhang tussen verschillende vakinhoudelijke informatiemodellen te vergroten. Dit stelt eindgebruikers in staat om een volledig en integraal overzicht van hun assets te krijgen, zonder dat daarbij concessies worden gedaan aan de vakinhoud.
Impact van het Bestuursakkoord
Het akkoord, mede tot stand gekomen onder leiding van het Bouwberaad en voorzitter Doekle Terpstra, markeert een doorbraak in de digitalisering van de gebouwde omgeving. Met de ondertekening van dit akkoord geeft CROW opnieuw blijk van haar toewijding aan het bevorderen van innovatie en samenwerking binnen de sector. Het Bestuursakkoord is niet alleen een formele overeenkomst, maar een katalysator voor de daadwerkelijke digitalisering van de bouw- en infrastructuursector in Nederland.
Lees het persbericht van DigiGo over het getekende Bestuursakkoord
Meer informatie
Delen via