Redactie
Met veel kunstwerken aan het einde van hun (theoretische) levensduur benadrukt TNO de noodzaak van een grondige vernieuwingsopgave in hun Landelijk Prognoserapport Vernieuwingsopgave Infrastructuur 2023.
260 miljard euro
Volgens de prognose van TNO stijgen de geschatte jaarlijkse kosten van 1,1 miljard euro in 2021 tot 3,7 miljard euro aan het einde van de eeuw. De totale kosten van de vernieuwingsopgave tot het jaar 2100 komen uit op ongeveer 260 miljard euro. Dit is exclusief sluizen, tunnels, technische installaties en wegonderhoud. Naast de nodige financiële investeringen vereist deze vernieuwingsopgave aanzienlijke capaciteit, technisch personeel, grondstoffen en ruimte.
Collectieve, duurzame aanpak
TNO adviseert een verhoogde urgentie bij beheerders, met specifieke aandacht voor gemeenten en provincies. Verbeterd inzicht, langetermijnprognoses en stimulering van samenwerking tussen beheerders is in deze opgave essentieel. Ook benadrukt TNO de kans voor een duurzame, circulaire aanpak met innovatieve werkwijzen. Collectieve inspanningen zijn cruciaal voor een toekomst waar mobiliteit en duurzaamheid hand in hand gaan.
CROW Platform Bruggen en het TNO-rapport
Platform Bruggen, dat mede is geïnitieerd door CROW, bundelt krachten, initiatieven en kennis van alle partijen in de bruggensector. In het platform wordt kennis wordt gedeeld en geborgd. Gezamenlijk worden innovaties versneld die bijdragen aan een efficiëntere en effectievere invulling van de vervangings-, renovatie- en verduurzamingsopgave.
CROW heeft met het CROW Platform Bruggen meegewerkt aan het TNO-rapport en ondersteunt de 6 aanbevelingen uit het rapport:
-
Verhoog de urgentie bij beheerders, vooral bij gemeenten en provincies;
-
Verbeter het inzicht in de aard en omvang van de vernieuwingsopgave;
-
Stimuleer de samenwerking tussen beheerders op verschillende bestuursniveaus;
-
Maak een effectieve aanpak mogelijk van de vernieuwingsopgave;
-
Overweeg de oprichting van een vernieuwingsfonds voor de civiele infrastructuur;
-
Bied handelingsperspectief door in te zetten op innovatieve werkwijzen.
Samen met platform WOW, de Bouwcampus heeft platform Bruggen een Infradialoog op 30 november en een lunchlezing op 6 december georganiseerd om dit rapport te bespreken.
De rol van CROW
De aanbevelingen uit het rapport van TNO nemen wij zeer serieus. Deze worden meegenomen in de nieuwe richtlijnen, producten en diensten. We zorgen ervoor dat overheden, opdrachtgevers, opdrachtnemers en anderen de adviezen op een praktische manier kunnen toepassen om in gezamenlijkheid aan de grote vernieuwingsopgave te werken.
Meer weten?
Lees hier het TNO-rapport, waar CROW Platform Bruggen aan meegewerkt heeft. Heb je vragen over het rapport en/of de impact op onze producten en diensten? Neem dan contact op met onze helpdesk of houdt de website van CROW Platform Bruggen in de gaten. In de komende weken vertellen wij meer over de impact van het rapport op onze werkzaamheden.
Delen via