Sla navigatie over
afbeelding

InfraTech 2021 goed bezocht en goed gewaardeerd

22 januari 2021

Thema Aanbesteden

Thema Assetmanagement

Redactie

Van 12-15 januari 2021 verzamelde de hele infrasector zich en stemde online af op het uitgebreide kennisprogramma van de 14e editie van InfraTech, de belangrijkste vakbeurs voor de infrasector. CROW leverde als strategisch partner van InfraTech 2021 een waardevolle bijdrage aan het thema ‘Move forward’ met maar liefst 5 inspirerende kennissessies. Heb je een sessie gemist? Geen probleem, je kunt ze hier terugkijken.

Van 12-15 januari verzamelde de hele infrasector zich en stemde online af op het uitgebreide kennisprogramma van de 14e editie van InfraTech, de belangrijkste vakbeurs voor de infrasector. De vakbeurs is hét kennisplatform waar de opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort. CROW leverde als strategisch partner van InfraTech 2021 een waardevolle bijdrage aan het thema ‘Move forward’ met maar liefst 5 inspirerende kennissessies. Een korte terugblik.


 
Infra-Innovatie Netwerk Circulaire viaducten
Dinsdag 13 januari trapte Reinier Trommel de CROW-sessies af. Hij introduceerde Bram van den Heuvel en Wietse de Jong van Rijkswaterstaat die enthousiast vertelden over het SBIR-project circulaire viaducten waarin 10 partijen samenwerken aan innovatieve oplossingen. Door het terugdringen van de CO2-uitstoot en materiaalgebruik en door innovaties toe te passen wil Rijkswaterstaat bijdragen aan de circulaire ambitie 2030.
 
Lees meer over het SBIR-project Circulaire viaducten

>> Herbekijk de sessie Infra-Innovatie Netwerk Circulaire viaducten

Asfalt- en Betoninnovaties en Infra-Innovatie Netwerk
Ad van Leest en Reinier Trommel vertelden op woensdag 13 januari voor 130 deelnemers over de rol die CROW kan spelen bij innovaties in de infrasector. Afgelopen jaren heeft de sector veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van innovatieve betonproducten. Het is nu de hoogste tijd om de vruchten hiervan te plukken door opschaling en vereenvoudiging van toepassing. Een onafhankelijk oordeel over de innovatie kan helpen belemmeringen voor productinnovaties in beton en asfalt weg te nemen. CROW faciliteert dat, zowel in pre-normatieve regelgeving via de CROW-CUR Aanbevelingen als via validaties door het BetonInnovatieloket en het Asfaltkwaliteitsloket. Tevens helpt het Infra-Innovatie Netwerk om innovaties bekend te maken in de sector en ervaringen met elkaar te delen.

>> Herbekijk de sessie Asfalt-/Betoninnovaties en Infra-Innovatie Netwerk

Lancering BetonInnovatieloket
Ruim 120 bezoekers woonden in dezelfde sessie de lancering van het BetonInnovatieloket bij. Pieter Litjens (CROW) lanceerde het BetonInnovatieloket door Jack Amesz (Gemeente Den Haag) en Ronel Dielissen-Kleinjans (Mebin) te interviewen over het aanbod van opdrachtgevers aan leveranciers/aanbieders om betoninnovaties in pilotprojecten toe te passen. Doel van het loket is om het vliegwiel op gang te brengen en opdrachtgevers hebben daar een hele belangrijke rol in. Pieter sprak de verwachting uit dat veel bedrijven met hun innovaties naar het BetonInnovatieloket komen, zodat alle partijen gezamenlijk dat vliegwiel op gang brengen en we met elkaar snel een stap vooruit kunnen zetten.
 
Wil je nadere informatie of een innovatie aanmelden bij het BetonInnovatieloket? Neem contact op met Albert Haveman, via albert.haveman@crow.nl
 
Managing Public Space: hoe wetenschap en beheer samenkomen
Op woensdagmiddag vertelde Ton Hesselmans (CROW) aan ruim 70 bezoekers over hoe wetenschap en beheer openbare ruimte en infrastructuur samenkomen in de nieuwe master bij Wageningen University & Research. Verdere professionalisering vanuit een wetenschappelijk kader maakt doorbraken mogelijk om de uitdaging met de toekomst aan te gaan en een ambitieuze nieuwe generatie beheerders op te leiden. In maart 2021 start er al een pilot op masterniveau waar professionals en reguliere studenten de collegebanken delen. Het doel van de opleiding is om te vernieuwen, te verbinden en te verankeren. Ton lichtte in deze sessie een tipje op van wat ze daar gaan leren en hoe het dagelijkse beheer daarvan kan profiteren.
 
Lees het laatste nieuws op www.beherenisvooruitzien.nl

>> Herbekijk de sessie Managing Public Space
 
Op 14 januari was het InfraTech-thema "Implementeren en doen". Pieter Litjens, algemeen directeur CROW en dagvoorzitter, zei hierover tijdens de Vraag maar raak-sessie: "Er wordt veel gepraat over innoveren en nieuwe dingen die bedacht moeten worden, maar wat bestuurders te weinig zien is dat er aan de lopende band innovaties plaatsvinden. Bestuurders moeten ook vertrouwen op vakmanschap en het risico durven te nemen om innovaties daadwerkelijk toe te passen in grote projecten.”
 
Masterclass Twee fasen contracten
Tijdens deze goed bezochte Masterclass sprak Rob Luiten (CROW) over twee fasen contracten, waarbij de opdrachtgever en de aannemer eerst samen aan de ontwerpfase werken. In deze fase hebben zij de ruimte om verschillende oplossingen en ideeën te bespreken, bijvoorbeeld op het vlak van duurzaamheid, veiligheid of innovatie. "Gunnen op samenwerkingsaspecten is in een twee fasen contract veel belangrijker dan gunnen op de kwaliteit van werk in de uitvoering", vertelde Luiten aan de ruim 180 bezoekers die veel vragen stelden via de chat.

Meer informatie over het aanbesteden van twee fasen contracten vind je hier: Of neem contact op met Rob Luiten via rob.luiten@crow.nl of Roy Voorend via roy.voorend@crow.nl.
 
Doe mee in het Platform Bruggen
In de laatste kennissessie van CROW op donderdag 14 januari interviewde Reinier Trommel Fred Westenberg, voorzitter van de Nederlandse Bruggenstichting en Jos Wessels (CROW) over het gezamenlijke initiatief Platform Bruggen. Het platform heeft als doel het delen en borgen van kennis en samen innovaties versnellen die bijdragen om de vervangings-, renovatie- en verduurzamingsopgave met de beschikbare middelen efficiënter en effectiever tot een succes te maken. Met als einddoel natuurlijk duurzame en veilige bruggen. Er zijn al verschillende werkgroepen aan de slag, maar het officiële startschot van het Platform Bruggen wordt gegeven tijdens de Bruggendag op 11 maart 2021.
 
Doe je ook mee in het Platform Bruggen? Ga naar www.platformbruggen.nl

>> Herbekijk de sessie Platform Bruggen

Delen via