Sla navigatie over
afbeelding

Pilot bordjes QR-code op bomen

21 januari 2022

Redactie

Charlois start een proef met QR-codes op bomen. Via die code is te lezen waarom de betreffende boom wordt gekapt. Met de boombordjes informeert de gemeente Rotterdam niet alleen direct omwonenden, maar ook voorbijgangers.

Als de pilot goed verloopt dan wordt dit type markering ook in andere delen van de stad op bomen toegepast. De bordjes komen alleen op bomen die dood zijn of niet meer kunnen herstellen. Het gaat om verschillende boomsoorten met elk een eigen gebrek of doodsoorzaak. De 100 bomen die gekapt worden, staan verspreid door Charlois en de omliggende wijken. In totaal staan er 16.282 bomen in Charlois en Heijplaat, waarvan 100 dode of aangetaste bomen worden verwijderd.
 

Bruikbare snippers

Een gedeelte van het hout van de gekapte bomen wordt hergebruikt. De snippers gaan naar Diergaarde Blijdorp en worden gebruikt als biobrandstof om dierenverblijven te verwarmen. Delen van het stamhout worden ook gebruikt voor natuurspeeltuinen en kinderboerderijen.
 

Zorgplicht bomen

De werkzaamheden blijven hetzelfde. De gemeente controleert stadsbomen zorgvuldig het hele jaar door, op basis van de zogenaamde 'zorgplicht'. Na deze inspectie worden bomen gesnoeid of verwijderd als ze een risico zijn voor de veiligheid. Pas als onze boomcontroleurs vaststellen dat de boom niet meer valt te redden vraagt de gemeente een kapvergunning aan. De andere gezonde bomen groeien gewoon door en de boomcontroleurs bezoeken en controleren de bomen regelmatig.
 

Kaart met kapvergunningen

Op de kaart 'kapvergunningen zorgplicht bomen Rotterdam' ziet u voor welke bomen in openbaar gebied een kapvergunning is aangevraagd op basis van de zorgplicht. U ziet welke vergunningen zijn verleend en u kunt de bijbehorende besluiten inzien. Na het verlenen van een vergunning geldt een bezwaartermijn van zes weken.

Delen via