Sla navigatie over
IMBOR 2025

Programma DOOR: ontwerpen en beheren met inzicht

2 april 2025

Thema Datagedreven assetmanagement

CROW helpt de sector met het eenvoudiger beschikbaar maken en toepassen van data. Dit doen we onder andere in het Programma Dataharmonisatie Objecten in de Openbare Ruimte (DOOR). Daarin werken we samen met gemeenten en provincies aan het integraal beheer van de openbare ruimte met geharmoniseerde data.

In dit artikel lees je meer over het doel van het Programma DOOR (voorheen BORius) en hoe onze projecten met het IMBOR en het Rekenmodel Digitalisering Openbare Ruimte gemeenten ondersteunen.

Wat is het doel van het Programma DOOR?

Integraal beheer van de openbare ruimte met geharmoniseerde data. Dat is kortgezegd het doel van het Programma Dataharmonisatie Objecten in de Openbare Ruimte (DOOR). Er is betere informatie nodig om het ontwerp, de inrichting en het beheer van de openbare ruimte op te baseren. Daarom structureren we de informatiestandaarden die partijen in de openbare ruimte gebruiken én de grensvlakken daartussen.

Hier is wel wat voor nodig: het eenduidig, gestructureerd en betekenisvol registreren van de data van assets (objectgegevens) en beheeractiviteiten. Zodat gegevens eenvoudig beschikbaar zijn en je deze met andere data kunt verbinden. We noemen dit ook wel dataharmonisatie. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel ‘Dataharmonisatie ‘knoopt’ datastandaarden aan elkaar’.

Professionaliseringsslag beheer IMBOR

IMBOR is een open standaard die wij beheren volgens het Beheer en Ontwikkelmodel voor Open Standaarden (BOMOS). BOMOS zorgt ervoor dat we IMBOR met inbreng van de hele sector ontwikkelen en beheren en IMBOR als open standaard voor de sector beschikbaar is. Wij vinden dit belangrijk, omdat IMBOR een standaard van én voor de sector is. Daarnaast zorgt de standaardisatie van de IMBOR-data ervoor dat deze geharmoniseerd kan worden met andere datastandaarden. Daardoor kunnen degenen die deze data mogen inzien, zoals de ketenpartners van een assetbeheerder, de data eenduidig interpreteren en gebruiken.

Binnen het Programma DOOR werken we daarom aan het structureren en verbinden van specialistische (open) standaarden met het IMBOR. Deze verbinding hebben we samen met Stichting RIONED al gelegd met het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW). Aan ‘de achterkant’ blijven de afzonderlijke datastandaarden bestaan, maar voor een gebruiker maak je het makkelijker om de relevante informatie te vinden en eenduidig te interpreteren. Voor de gebruiker lijkt het alsof het één databron is.

De komende periode gaan we ook aan de slag met het onderzoeken en structureren van de grensvlakken met andere informatiestandaarden. Denk aan de geografische informatiesystemen van Geonovum (voor de standplaats van een object) en aan de standaarden die het Waterschapshuis beheert voor de waterschappen. Zo is de Aquo-standaard bijvoorbeeld van belang voor het oppervlaktewater.

Ook zoomen we in op de uitwisselstandaarden van DigiGO en de meer specialistische standaarden, bijvoorbeeld het Informatiemodel Geluid en de Nederlandse CAD Standaard (NLCS). Zo werken we binnen het Programma DOOR samen met andere stakeholders aan het beschikbaar stellen van geharmoniseerde data om complexe vraagstukken op te lossen.

Wil je meer weten over IMBOR en de nieuwe versie die uit komt in 2025? Kijk dan het webinar van 4 maart 2025 terug.

Rekenmodel Digitalisering Openbare Ruimte

Wil je als gemeente betere beslissingen nemen bij de inrichting en het beheer van de openbare ruimte? En ook middelen en mensen vrij spelen om complexe vraagstukken zoals de energietransitie en klimaatadaptatie op te lossen? Dan loont investeren in dataharmonisatie.

Binnen het Programma DOOR hebben we de quickstart businesscase van het Rekenmodel Digitalisering Openbare Ruimte ontwikkeld. Daarmee kun je als gemeente snel de financiële impact van de investering inzichtelijk maken. Op basis van een aantal kengetallen bereken je eenvoudig wanneer de baten van dataharmonisatie opwegen tegen de kosten van deze noodzakelijke investering in digitalisering van de openbare ruimte. Het rekenmodel geeft gemeenten de informatie om hun businesscase richting management of gemeenteraad te onderbouwen.

Direct aan de slag? Download het rekenmodel en de handleiding. De uitgebreide versie van het rekenmodel komt later dit jaar beschikbaar. Daarmee maak je een gedetailleerdere analyse gebaseerd op jouw eigen gemeentelijke data.

Samenwerkingspartners Programma DOOR

Binnen het Programma DOOR zijn naast CROW 12 provincies en 12 gemeenten intensief betrokken als samenwerkingspartner. Deze groep gemeenten is ook een van de drie financiers van het programma, naast het Kennisprogramma Beheer en Bouw Infrastructuur (een fonds van de provincies) en het Fonds Fysieke Leefomgeving. Een programmateam onder leiding van CROW voert de door de stuurgroep DOOR uitgezette koers uit.

Samenwerken

Het Programma DOOR is overigens ontstaan vanuit het voormalig programma BORius en de samenwerking met CORE. Daarin werkten wij al jarenlang actief samen met Stichting RIONED. Die samenwerking zetten wij voort binnen het Programma DOOR. Daarnaast zoeken wij de samenwerking met een aantal andere standaardorganisaties, zoals Geonovum, Informatiehuis Water en DigiGO.

Wil je als gemeente aansluiten bij het Programma DOOR?

Je bent van harte welkom. Wij breiden het aantal gemeenten dat zich inzet voor het Programma DOOR graag uit. Heb je vragen over het programma? Neem dan contact op met programmamanager Jan-Pieter Eelants.

Meer informatie

Delen via