Redactie
Rotterdam gaat de biodiversiteit in de stad en de omliggende poldergebieden herstellen, behouden en versterken.

In de afgelopen decennia is er zowel wereldwijd als landelijk een afname in dier- en plantensoorten en een afname in diversiteit. Een zeer zorgwekkende ontwikkeling waar vele wetenschappers en recentelijk ook financiële instellingen de noodklok over luiden. Omdat de natuur ons voedsel, water, grondstoffen en schone lucht biedt, heeft een rijke biodiversiteit een positief effect op het welzijn en leven van de mens, ook in de stad. Dat mensen zich goed voelen, gezond zijn en de economie goed functioneert, staat in directe relatie met de stand van de biodiversiteit.
Biodiversiteit in kaart
Rotterdam gaat de stand van zaken en de kansen voor biodiversiteit in kaart brengen. Er is nog onvoldoende beeld van de stand van de biodiversiteit in de stad en tot nu toe werd er onvoldoende gemonitord. Het is belangrijk voor de biodiversiteit in de stad om aansluiting te vinden bij de grote opgaven in de stad zoals de bouwopgave, klimaatverandering en de energietransitie. Denk aan het zorgen voor meerdere soorten planten in bermen en rondom bomen. Maar ook aan groene daken, groene gevels, tuinen op tussenverdiepingen en sportvelden op parkeergarages.
De ‘10 van 010’
In het komende jaar benoemt de gemeente de ‘10 van 010’. Tien planten en dieren die symbool staan voor de Rotterdamse biodiversiteit. Aan Rotterdammers wordt gevraagd mee te monitoren om zo het leefgebied van deze dieren en planten beter in kaart te brengen. Daarnaast haakt de ’10 van 010’ aan bij de zeven grote stadsprojecten en bij andere gemeentelijke programma’s, zoals het actieplan 'Rotterdam gaat voor groen', het Rotterdams WeerWoord en het Multifunctionele Dakenprogramma.
Integrale aanpak
‘We zijn al goed op weg maar kunnen nog niet achteroverleunen’, licht wethouder Bert Wijbenga toe. ‘Het verbeteren van biodiversiteit kan alleen met een integrale aanpak van bodem, water, groen, licht en toename van groen in privé en openbaar gebied. In samenwerking met verschillende partijen in de stad, zoals de Adviescommissie Dierenwelzijn en Stadsnatuur, Rijkswaterstaat, Bureau Stadsnatuur, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam en vertegenwoordigers van bewonersgroepen en anderen is de 'uitvoeringsagenda biodiversiteit' tot stand gekomen. Met deze agenda maken we voor het eerst op dit onderwerp een integrale aanpak. Rotterdam groeit, ook waar het gaat om vergroening en klimaatbestendigheid en biodiversiteit.’Delen via