Thema Assetmanagement
Thema Geokunststoffen
Redactie
Met een groeiende aandacht voor duurzaam bouwen is het belangrijk om weloverwogen keuzes te maken op basis van grondige kennis over het gebruik van geokunststoffen.
Geokunststoffen spelen een essentiële rol in diverse bouwtoepassingen en worden al lange tijd gebruikt voor verschillende doeleinden. Zoals het filteren van materialen, het scheiden van lagen, het beschermen van ondergronden, het versterken van de grond, het afvoeren van water en het voorkomen van erosie.
Belang van duurzaamheid
Recentelijk is er een groeiende interesse ontstaan in de duurzaamheidsaspecten van geokunststoffen, naast hun economische voordelen. Er wordt nu ook gekeken naar hoe het gebruik van geokunststoffen kan bijdragen aan een positieve impact op het milieu. Zoals het verminderen van CO2-uitstoot, het gebruik van minder primaire grondstoffen, zoals zand en klei, en het verminderen van het gebruik van traditionele constructiematerialen, zoals beton en staal. Het handboek zal richtlijnen bevatten voor het minimaliseren van de milieueffecten gedurende alle fasen van het proces, inclusief ontwerp, uitvoering, gebruik, ontmanteling en hergebruik. Dit zorgt ervoor dat geokunststoffen niet als ongewenste restmaterialen in het milieu achterblijven na hun functionele levensduur.
Werkgroep
De richtlijn wordt opgesteld in nauwe samenwerking tussen de werkgroepleden van Tensar, Rijkswaterstaat, Huesker, Mourik, Freudenberg Perfomance Materials, Tefab, Solmax, Naue, Arcadis, Witteveen & Bos, Herik, Kwast Consult, Geopex, Provincie Brabant, Provincie Gelderland, Waterschap Zuiderzeeland, Bam, Deltares en ZZP-ers Bas Effing en Jurjen van Deen. Deze samenwerking benadrukt het essentiële belang van collectieve inspanningen en gedeelde kennis ter bevordering van duurzaamheid in de bouwsector.
Verwachte publicatiedatum
De werkgroep verwacht het handboek begin 2025 ter beschikking te stellen aan professionals in de bouwindustrie. Volg ons op LinkedIn en meld je aan voor de Nieuwsbrief Infratechniek om op de hoogte te blijven over de voortgang van het project.
Meer informatie en gerelateerde onderwerpen
Delen via