Thema Assetmanagement
Thema Datagedreven assetmanagement
CROW werkt aan het meer datacentrisch maken van onze sector. Dat betekent dat we de sector helpen met het eenvoudiger beschikbaar maken en toepassen van data. We werken onder andere aan het Programma Dataharmonisatie Objectregistratie Openbare Ruimte (DOOR) waarin het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) een belangrijke rol speelt. In twee webinars vertellen we over het programma DOOR en nemen we de stand van zaken rondom het IMBOR door. Het eerste webinar vond op dinsdag 4 februari plaats. Dit is een terugblik van de presentaties en de mogelijkheid om het webinar terug te kijken.
Deel 1 | Programma DOOR
Jan Bruijn nam de presentatie van Jan-Pieter Eelants over die helaas geen stem had. Jan vertelde over het Programma Dataharmonisatie Objectregistratie in de Openbare Ruimte: over de aanleiding, hoe het programma werkt, maar ook op welke manier het programma verdergaat door gebruik te maken van use cases. Hij vertelde over de uitdagingen rondom het succesvol beheren van de openbare ruimte en de noodzaak tot samenwerking tussen verschillende partijen en vakgebieden, zoals beheerders, softwareleveranciers en beleidsmakers. Er is veel kennis en data beschikbaar, maar die wordt niet altijd optimaal gebruikt.
Vanuit het Programma DOOR werken we aan een goede informatiepositie van beheerders bij het integraal beheren van de openbare ruimte door data te harmoniseren. Dat betekent dat het programma helpt met het oplossen van deze vraag van assetbeheerders: hoe zorg je ervoor dat informatie (data) uit verschillende databronnen hergebruikt kan worden tussen verschillende disciplines in een organisatie in alle fasen van verschillende processen, projecten en de levenscyclus van assets.
Voor het vastleggen van gegevens over assets zijn al veel standaarden bekend. Ze sluiten echter niet goed op elkaar aan en bovendien kan niet altijd de conditie van de assets worden vastgelegd. In het Programma DOOR worden deze informatiemodellen uitgebreid en op elkaar aangesloten, zodat beheerders de data van hun assets in samenhang kunnen beschouwen en delen met hun samenwerkingspartners in de keten.
De uitwerking van deze standaarden zal gebaseerd worden op use cases uit de praktijk. In deze use cases worden oplossingen ook in een experimenteeromgeving getoetst. Redmer en Gerard vertellen meer over deze experimenten.
Deel 2 | Datastandaarden in de ondergrond: van zeven dataleveringen naar één samenhangend beeld van assets
Redmer Kronemeijer is data architect bij CROW. Hij werkt aan projecten, zoals dataficatie en natuurlijk aan de architectuur van het Programma DOOR. In zijn presentatie liet hij zien hoe datastandaarden in een project voor de gemeente Amsterdam hebben bijgedragen aan één samenhangend beeld van de assets in de gemeente. In het webinar kan je zijn demonstratie van de resultaten terugkijken vanaf 12:39 min. In dit voorbeeld wordt samenhang en filtering van verschillende assets uit verschillende bronnen op één kaart mogelijk.
Maar de verschillen in ‘taal’ moeten nog wel worden overkomen: wat in de ene bron ‘status’ heet en in de andere ‘STATUS’, is niet zonder meer hetzelfde. Als het relevant is voor een coherent overzicht, moet Programma DOOR verder met het samensmeden van deze assetinformatie.
Deel 3 | Use cases door gemeente Utrecht: inzicht in een project
Gerard Mol is projectleider Areaal in Beeld bij de gemeente Utrecht. Vanuit zijn rol organiseert hij de use cases die de gemeente bij het Programma DOOR inbrengt die bijdragen aan de landelijke datastandaarden. In zijn presentatie vertelde Gerard meer over de huidige stand van zaken van de gemeente en de systemen waar ze op dit moment mee werken. De levenscyclus van de objecten brengt de gemeente in beeld met de zogenoemde ‘datadonut’ (slide 4 van zijn presentatie), inclusief de uitdagingen waar ze voor staan. Voor Gemeente Utrecht is de tijd rijp om de ontwerpwereld op CAD-tekeningen te verbinden met de beheerwereld op GIS-data. De gemeente gaat aan de slag met use cases voor verkeersregelinstallaties en rioleringen in de koppeling IMBOR-data naar NLCS(++)-tekeningen en weer terug. Voornaamste doelen zijn enerzijds breed implementeerbare verbeterstappen in de ruimtelijke keten van de gemeente en anderzijds het bijdragen aan de landelijke standaarden NLCS en IMBOR.
Vragenvuur
Na de presentaties kwamen de vragen bij de bijna 100 deelnemers aan het webinar los. Over het programma, IMBOR en de samenwerking met DigiGO. De drie presentatoren hebben de vragen gezamenlijk behandeld. Het is goed om te zien dat de deelnemers betrokken zijn en ook meer willen weten over het programma en de onderdelen die daar uit voortkomen. Ook de vraag over de vooruitblik rondom het programma nemen we mee. Binnenkort vertellen we meer over de zogenoemde ‘roadmap’ van het Programma DOOR.
Webinar terugkijken en presentaties
Bekijk hieronder het webinar terug.
U kunt deze inhoud niet zien vanwege de cookievoorkeuren.
Dit is de presentatie van Jan Bruijn en Redmer Kronemeijer.
Dit is de presentatie van Gerald Mol van Gemeente Utrecht.
Webinar Ontwikkelingen IMBOR 2025
Dinsdag 4 maart 2025 van 12.00 – 13.00 uur (online)
Op dinsdag 4 maart praten we je bij tijdens het webinar ‘Ontwikkelingen IMBOR 2025’. In het webinar blikken we kort terug op 10 jaar IMBOR en kijken we vooral vooruit, onder andere naar de nieuwe release die er in het voorjaar 2025 aan komt en wat daarin is vernieuwd.
Meer informatie over en aanmelden voor het webinar 'Ontwikkelingen IMBOR 2025'
Meer informatie
Delen via