Thema Datagedreven assetmanagement
Afgelopen maand vierden we het tienjarig bestaan van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR). Wat begon als een lijst met uniforme namen voor objecten in de openbare ruimte, is inmiddels uitgegroeid tot een gedetailleerd model dat bijna alle objecttypen en kenmerken van de openbare ruimte omvat. IMBOR maakt het mogelijk om objectgegevens efficiënter vast te leggen, te delen en uit te wisselen tussen beheerders van de openbare ruimte en infrastructuur.
Terugblik op tien jaar IMBOR
Op de foto zijn de vier mensen te zien die het afgelopen decennium veel hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van IMBOR.
Op de foto zie je van links naar rechts:
- Harro Verhoeven: projectleider doorontwikkeling;
- Ceciel van Iperen: initiatiefneemster en projectleider in de beginjaren;
- Rik: heeft IMBOR beschikbaar gemaakt als Linked Data, gebaseerd op internationale datastandaarden zoals de NEN2660;
- Jochem Mollema: sinds het begin vanuit zijn adviesbureau inhoudelijk betrokken.
Veel meer dan een kleine groep
Op de foto zijn honderden mensen die een bijdrage leverden aan IMBOR niet te zien, maar hun invloed is zeker terug te zien in het beheersysteem. Tientallen CROW-werkgroepen dachten mee en softwareleveranciers pasten hun systemen aan. Honderden gemeenten, provincies, opdrachtnemers en adviseurs hebben het IMBOR toegepast en becommentarieerd. Daarnaast maakten vele financiers de ontwikkeling mogelijk.
Het begin: de BGT als drijvende kracht
In 2016 werd de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) wettelijk verplicht. Dat was een belangrijke aanjager voor IMBOR, vanuit het idee dat beheerders objectinformatie op dezelfde manier zouden bijhouden in hun systemen. Hierdoor zou het makkelijker zijn om gegevens naar de landelijke BGT-databank te uploaden. Toen bleek dat veel beheerders moeite hadden om hun data op orde te krijgen, werd de focus verbreed naar het standaardiseren van alle vaste objectgegevens in IMBOR, zodat beheerders eenvoudig nieuwe areaalgegevens 'conform IMBOR' konden verkrijgen. Ook kan je nu areaalgegevens makkelijker overzetten bij een overstap naar een ander beheerpakket.
Groei naar een uitgebreide datastandaard
IMBOR groeide al snel uit tot een uitgebreide database met objecttypen en kenmerken, waarin vanaf 2018 vrijwel alle vakdisciplines waren opgenomen. In de afgelopen jaren heeft het beheer van objecten zich verder geprofessionaliseerd met de komst van assetmanagement en bouwinformatiemanagement (BIM). Het delen van data in de gehele bouwketen werd steeds belangrijker. IMBOR en andere datastandaarden, zoals het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW) en het Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL), zijn nu de ‘standaardtaal’ voor het delen van objectdata tussen beheerders, aannemers, leveranciers, inspecteurs, ontwerpers en andere betrokkenen.
Nieuwe versie in 2025
De meest recente versie van IMBOR, IMBOR 2022, is gemodelleerd volgens de NEN2660-standaard, waardoor het nu beter onderscheid maakt tussen fysieke objecten, ruimtelijke gebieden en functies. Het is nu ook beschikbaar als Linked Data, wat het eenvoudiger maakt om het te koppelen aan andere datastandaarden. Bovendien is er een online community op GitHub waar gebruikers vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen vinden.
In 2025 verschijnt een nieuwe versie van IMBOR, die volledig in lijn is met het GWSW van Stichting RIONED en het Handboek Bomen van het Norminstituut Bomen. Dit maakt het mogelijk voor riool- en boombeheerders om hun eigen beheersystematiek door te rekenen wanneer zij hun gegevens conform IMBOR bijhouden. Deze nieuwe versie zal de basis vormen voor nog meer ‘alignments’ met andere standaarden.
Gebruikers krijgen een stem
Het beheer van IMBOR wordt gefinancierd via het Programma Dataharmonisatie Objectregistratie Openbare Ruimte (DOOR), waarin gemeenten en provincies zich hebben verenigd. Er zijn inmiddels een IMBOR-beheercommissie en diverse expertgroepen opgericht, zodat gebruikers een stem krijgen in de verdere doorontwikkeling van IMBOR. CROW wil deze standaard ‘voor en door gebruikers’ blijven beheren.
Meer informatie
Wil je meer weten over IMBOR en/of meedenken over de toekomst? Neem dan gerust contact met ons op.
- IMBOR
- Datagedreven Assetmanagement
- Programma DOOR
- Basiscursus IMBOR (start op 11 maart 2025)
Delen via