Thema Assetmanagement
Redactie
De vanzelfsprekendheid en het gemak van zich verplaatsen of reizen is niet voor iedereen weggelegd. Voor mensen met een (tijdelijke) beperking is de toegankelijkheid van het verkeers- en vervoersysteem en de openbare ruimte van groot belang om deel te nemen aan de samenleving.

Met de vaststelling van het VN-verdrag Handicap “Rechten voor mensen met een beperking” wil Nederland hier verandering in brengen en stappen zetten naar een toegankelijke, inclusieve samenleving voor iedereen. In de uitvoering hiervan wordt er gekeken naar 4 pijlers: verkeer en vervoer, openbare ruimte, gebouwen en (digitale) toegankelijkheid.
Hoewel we in Nederland op de goede weg zijn, zijn er nog wel zaken die beter kunnen. Sleutelwoorden zijn ‘samenwerken’ en een ‘integrale aanpak’ van toegankelijkheid. Een integrale aanpak, omdat de zwakste schakel in de keten de kwaliteit en mogelijkheid van reizen bepaalt. De noodzaak tot samenwerken, omdat er veel verschillende disciplines bij betrokken zijn; niet alleen binnen een organisatie maar ook tussen organisaties. Daarbij speelt kennis een belangrijke rol, van kennisontwikkeling tot het toepassen en delen van kennis.
o
Kennisnetwerk Toegankelijkheid
Het zichtbaar maken van beschikbare kennis en om kennis- en praktijkervaringen te delen, was reden voor CROW om, samen met een aantal partijen, te starten met het digitale Kennisnetwerk Toegankelijkheid (www.kennisnetwerktoegankelijkheid.nl). Het netwerk brengt versnipperde kennis over toegankelijkheid bij elkaar en verbindt verschillende partijen, zodat er vanuit een gezamenlijke kennisagenda maatschappelijke opgaven integraal aangepakt worden. Een aantal concrete projecten is intussen vanuit deze agenda opgeleverd zoals toegankelijkheid en stationsomgevingen, toegankelijkheid & Omgevingswet en de ontwikkeling van het digitale Kennisnetwerk Toegankelijkheid zelf.Webinar Toegankelijke Openbare Ruimte
De openbare ruimte vervult een belangrijke rol in onze samenleving. De bevolking wordt ouder, de overheid vraagt de burger zelfredzaam te zijn, er is toenemende sociale segregatie en sprake van ongezondere leefstijlen. Onze openbare ruimte, de plek waar mensen elkaar op een vanzelfsprekende manier tegen het lijf lopen, heeft een sleutelrol in het tegengaan van mechanismen die deze trends in de hand werken, zoals de toegankelijkheid van openbare ruimte voor iedereen. Op 6 oktober hoor je hier meer over tijdens ons webinar. Er zijn nog plaatsen vrij. Dus wil je meer weten over dit onderwerp, schrijf je nog snel in.o
Speerpunten voor 2023
Eén van de speerpunten voor CROW is om volgend jaar beleid en uitvoering meer bij elkaar te brengen. Hierbij hebben we twee focuspunten: het stimuleren van design4all (ook in het kader van de woningbouwopgave) en doorwerking van de kennis over toegankelijkheid in (te herziene) standaardwerken van CROW. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het thema toegankelijkheid opnemen in de kwaliteitscatalogus openbare ruimte en in de digitale ASVV.Wil jij van deze en van andere ontwikkelingen rond het thema toegankelijkheid op de hoogte blijven? Meld je dan aan bij het kennisnetwerk Toegankelijkheid. Niet alleen ontvang je dan wekelijks een update van het kennisnetwerk, ook informeren we je over evenementen en bijeenkomsten waarin we met elkaar in gesprek gaan over de integrale aanpak van het thema. Doe met ons mee! Want een inclusieve samenleving met toegankelijke openbare ruimte realiseren we niet alleen, dat doen we samen.
Delen via